“Наші сфінкси вміють лікувати, але нормально цю породу сприймають не всі”

У минулі вихідні у Вінниці пройшов один з найулюбленіших заходів серед шанувальників чотирилапих пухнастиків -“Міжнародна виставка породистих котів”.

У Будинку офіцерів були представлені 113 учасників різноманітних порід, яких привезли з 10 міст України, а також - росіяни. Власники тваринок прийшли не лише показати глядачам своїх улюбленців і поділитися досвідом. Кожного кота судді-експерти перевірили на відповідність стандартам породи, ставлячи оцінки і присвоюючи титули. Були й такі, яких привели для визначення породи:

Нам котика подарували, не знаємо точно, яка саме у нього порода. Тому привели його сюди, - показує молода пара свого білосніжного пухнастика, одного з улюбленців публіки.

За словами Наталі Вовк, організатора і президента ВКЛК “Кет”, цього разу на виставці новачків було чимало.

Багато людей прийшли з молодими котиками. І, до речі, нічого страшного, якщо у вашого улюбленця немає документів — він може бути заявлений як домашня кішка. Достатньо ветеринарного паспорта. Таких учасників всього було троє, - розповідає Наталя Вовк. - Наша виставка міжнародна, тому що дає виняткову можливість на місці отримати суддівську міжнародну оцінку.

Загалом і учасники, і відвідувачі залишилися задоволеними. Перші радо демонстрували усім своїх тваринок, другі — із захопленням фотографували, розпитували про породу. Багато хто на виставці знайшли для себе нових чотирилапих друзів.

Звання “Best of The Best” у перший день дісталося вінницькому голубому британцю. У другий день переміг Мейн Кун, привезений з Москви. Обидва переможці стали кращими й у номінації глядацьких симпатій.

Хоч зовні це справжній хижак, насправді такі кішки неймовірно лагідні і добрі. З дітьми дуже уважні, терплячі, ніколи не подряпають, не вкусять, - говорить про свого переможця Мейн Куна, Віктор Максимов, який приїхав на виставку з двома котами . - Такого кота можна видресирувати, як собаку — інтелект не поступається. Один з цих котів — наших друзів, іншого вони мені подарували. Коли вперше побачив — закохався у цю породу. Продають їх в середньому від восьми тисяч гривень. Якщо для розведення — дорожче.

Інші, не менш оригінальні учасники виставки — сфінкси. До себе привертають увагу завжди. А от наважитися стати хазяїном безшерстного котика зможе не кожен. Принаймні, поки не візьме його у руки, переконана одна з їх заводчиків:

- Як тільки він у нас з\'явився, я навіть боялася підходити. Але як тільки доторкнулася, зрозуміла, що він мій навіки і нікому не віддам, - каже Ельміра Вечірко, власниця канадського сфінкса. - Насправді ці кішки лагідні і віддані, дуже залежні від людини, постійно чекають свого господаря. Зустрічаючи, стрибають на руки, цілують... Сфінкси — справжні лікарі, здатні допомогти, якщо людині погано. Справа у тому, що котам необхідна негативна енергія, яку вони забирають. До речі, мої дуже часто біля монітору сидять.

Така порода — не з дешевих. Ельмірі його привезли з Москви, купили за дві тисячі євро. У Вінниці кошенят продають від 500 доларів. Дівчина каже, що у нас поки що така порода, на жаль, не дуже популярна. Не обходиться й без курйозів:

Один дідусь, проходячи повз Скоті, навіть хреститися почав, казав, що цей кіт від чорта, - сміється дівчина. - Не всі нормально сприймають породу сфінкса. А дехто навіть думає, що це собака...

Усі учасники виставки отримали пам\'ятні дипломи і призи. Чергову виставку організатори планують провести навесні наступного року.

Фото Ігоря МУХИ


Переглядів: 9249
Поширень: 0