Про досягнення в галузі охорони здоров’я, зокрема стосовно питання охорони материнства та дитинства, звітувала директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Людмила Грабович на черговому засіданні виконавчого комітету, яке відбулось третього листопада.

За даними департаменту охорони здоров’я, у структурі смертності немовлят помітно зменшується питома вага причин, усунення яких залежить від рівня медичної допомоги. Поряд із тим, домінують окремі стани, які виникають в перинатальному періоді у недоношених дітей (розлади дихальної системи, незрілість плоду, специфічні інфекції тощо) та вроджені вади. Загалом по місту дитяча смертність склала 7,4 на 1000 новонароджених, тоді як у 2007 році ця цифра становила 9,5. Для порівняння, по області на тисячу малюків рівень смертності становить 9,7%. На другому місці у структурі смертності знаходяться вроджені вади розвитку плодів, які обумовлені хромосомною патологією та викликані спадковими факторами.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Людмили Грабович, завдяки впровадженню інноваційних технологій в роботу пологодопоміжних закладів міста, майже втричі збільшився відсоток нормальних пологів. «Якщо у 2006 році відсоток пологів без ускладнень становив 24,6%, то цьогоріч ця цифра становить 68,4%, - говорить Людмила Грабович. – Більше 64% складають партнерські та сімейні пологи, тоді як на кінець 2006 року показник становив лише 14,07%».

На сьогоднішній день для сумісного перебування матері та дитини, на базі пологових будинків №1, 2 та міської лікарні «Центр матері та дитини» створено 21 палату з покращеними умовами перебування, де матері можуть знаходитись спільно із своїми дітьми та членами родини. Крім того, функціонує 23 пологових зали, які спроможні забезпечити допомогу при пологах практично для всіх вагітних. Лише у пологових будинках №1 та 2 створено відповідно 9 та 6 індивідуальних пологових зали, ще 6 обладнано у «Центрі матері та дитини».


Переглядів: 3357
Поширень: 0