3 листопада 2011 року в Піщанській виправній колонії № 59 відповідно до ч. 5 ст. 102 КВК України та Інструкції з організації нагляду за засудженими, які відбувають покарання у кримінально-виконавчих установах, під контролем керівництва управління Державного департаменту з питань виконання покарань України у Вінницькій області проведено загальний обшук із залученням додаткових сил та засобів інших установ виконання покарань області, в тому числі зведеного загону швидкого реагування.

За результатами обшуку в житлових, виробничих та інших приміщеннях виявлено та вилучено 199 предметів, заборонених для зберігання засудженими, в тому числі 3 мобільних телефони, 8 літрів бражної суміші, заточену металеву пластину, 12 колод саморобних гральних карт і т.п.

Відповідно до плану, затвердженого начальником управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області, проведення загального обшуку передбачалось і у дільниці посиленого контролю, в якій утримувалось 7 засуджених, що виявили високий ступінь соціально-педагогічної занедбаності і потяг до продовження протиправної поведінки. Коли виконуючому обов’язки начальника Піщанської виправної колонії, котрий керував загальним обшуком, стало відомо про те, що двоє засуджених, які утримувались в ДПК, заподіяли собі тілесні ушкодження, він вирішив не проводити обшук до з’ясування обставин і причин таких дій.

У подальшому обшук в ДПК проведено, але силами працівників Піщанської виправної колонії. За його результатами виявлено і вилучено 3 леза від одноразового станка для гоління, електрокип’ятильник з пошкодженою ізоляцією, 2 скляні банки та 6 одиниць пластикового посуду невстановленого зразка.

7 листопада 2011 року прокурором Вінницької прокуратури з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах проведено перевірку повідомлення координатора Вінницької правозахисної групи Гройсмана Д. в ЗМІ "про масове побиття засуджених під час загального обшуку та заподіяння засудженими собі порізів вен та животів".

Перевірка проведена шляхом обходу всіх житлових приміщень та опитуванням засуджених. Жодний засуджений не підтвердив застосування особами, які проводили обшук, фізичної сили, спеціальних засобів чи зброї. При огляді не виявлено жодного засудженого з видимими тілесними ушкодженнями.

Разом з тим, перевіркою підтверджено факт заподіяння собі тілесних ушкоджень двома засудженими, які утримувались в дільниці посиленого контролю. При медичному огляді у них виявлені численні поверхневі різані рани шкіри лівого і правого передпліччя, капілярна кровотеча. Вени, артерії та животи не ушкоджені. Загрози життю й здоров’ю немає. Засудженим надано необхідну медичну допомогу.

Під час розмови з одним із засуджених установлено, що порізи шкіри він заподіяв лезом від одноразового станка для гоління. Наміру вчинити самогубство, а також пошкодити вени чи артерії, не мав. Свої дії мотивує, як сильне переживання з приводу встановленого йому судом адміністративного нагляду. Причини, з яких заподіяв собі тілесні ушкодження інший засуджений, йому не відомі і з ним він не змовлявся.

Щодо іншого засудженого, то він звільнився 4 листопада 2011 року та виїхав до м. Яворів Львівської області і тому буде опитаний працівниками прокуратури м. Яворів.

Перевірка триває.
 


Переглядів: 6006
Поширень: 0