Вже три роки поспіль серед житлово-експлуатаційних організацій міста та об\'єднань співвласників багатоповерхових будинків проводиться міський конкурс «Житловий комплекс зразкового утримання». Мешканці багатоповерхових будинків мають нагоду позмагатися, чий саме будинок можна вважати зразковим, а також отримати грошову винагороду на розвиток будинку, під\'їзду або на благоустрій прилеглої території. 24 листопада у мерії відбулось засідання конкурсної комісії, де було обрано по три переможці у чотирьох номінаціях, які набрали найбільшу кількість голосів.

Щороку збільшується кількість заявок від мешканців багатоповерхівок, які бажають взяти участь у конкурсі. Якщо у 2009 році на конкурс було подано 29 заяв, то цього року кількість бажаючих «похизуватися» своїм під\'їздом, будинком або прилеглою територією було майже 60.

До конкурсантів у тих чи інших номінаціях висувались певні вимоги. Так, зокрема, зразковим будинком можна було вважати ту багатоповерхівку, яка знаходиться у задовільному технічному стані, у якій фасади та цоколь не пошкоджені графічними написами, а самовільні добудови та надбудови повністю відсутні. Крім того, до уваги бралось і відношення мешканців будинку до своєї спільної домівки. В тому числі, чи виконують жителі зобов\'язання по договору на утримання будинків, чи беруть активну участь в питаннях утримання житлового будинку та прилеглої території тощо.

Стосовно кращих під\'їздів теж були певні критерії відбору. Зокрема, відсутність порушень правил пожежної безпеки та санітарних норм, відсутність графічних написів на сходових клітинах, відсутність самовільних комірчин у місцях загального користування. З іншого боку, враховувалось, чи беруть активну участь в утриманні під\'їзду самі мешканці. Для того, аби здобути перемогу у номінації «Найкраща прибудинкова територія», двори повинні були також відповідати певним параметрам: на прибудинковій території повинні знаходитись майданчики для сушки білизни, контейнери для сміття, відремонтовані лавки для відпочинку та облаштовані пішохідні доріжки. Також враховувалось наявність дитячого чи спортивного майданчиків, клумби та квітники тощо.

Перше місце у номінації «Будинок зразкового утримання забудови до 1985 року», було присвоєно п\'ятиповерховому цегляному будинку №69 по вулиці Шмідта, який знаходиться на балансі і обслуговуванні МКП «ЖЕК-5». Друге та третє місця посіли відповідно будинки по вулиці Червоноармійській, 26 (ЖЕК №14) та Келецькій, 118 (ЖЕК №12). Серед будинків, які були здані в експлуатацію після 1986 року, перше місце за кількістю набраних балів було присуджено будинку №32 по вулиці Зодчих, в якому створено ОСББ «Подолянка-4». Цей будинок обладнано загальнобудинковим лічильником води, приладом обліку теплової енергії, крім того, функціонує дахова котельня. Весь будинок оснащено системою відеоспостереження, а для автівок мешканців функціонує підземний паркінг. «Срібну медаль» отримав будинок за адресою вул. Стельмаха, 43б(ЖЕК №12), «бронзу» члени журі віддали будинку №59 по 1-му провулку Київському (ОСББ «Можайський»). Переможці обох номінацій отримають по 10 тисяч гривень за 1 місце, 7 тисяч - за 2-ге та 4 тисячі гривень за 3-тє місце.

«Під\'їздом зразкового утримання» обрано під\'їзд №2 по проспекту Юності, 19. Друге та третє місця посіли під\'їзди №2 по вулиці Артинова, 19 та №6 по проспекту Космонавтів, 58. А пишатися своєю прибудинковою територією можуть мешканці будинків по вулиці Зодчих, 10 (1 місце), Фрунзе, 58 (2 місце) та Київській, 112 (3 місце). За кращі під\'їзди та кращі території переможці отримають по 6000, 4000 та 2000 гривень у відповідності до зайнятих місць.

Як зазначив перший заступник міського голови Володимир Кістіон, проведення такого загальноміського конкурсу у Вінниці свідчить про підвищення ініціативи мешканців та поліпшення їх взаємодії із ЖЕКами у вирішенні питань покращення утримання житлового фонду. «Підвищується культура побуту, житлові будинки та майданчики силами і самих мешканців, і обслуговуючих підприємств приводяться до належного стану, що є досить позитивним показником, - зазначив Володимир Кістіон. - Кожен із багатоповерхових будинків для його мешканців - спільний дім, який спільними зусиллями необхідно оберігати і підтримувати в належному стані».


Переглядів: 3170
Поширень: 0