Гройсман дасть старшокласникам  "порулити" в мерії25 листопада у вінницькій мерії під головуванням міського голови Володимира Гройсмана відбулось засідання Координаційної ради з питань координації заходів на виконання міської програми «Вінниця - місто дружнє до дітей». Керівники відділів та департаментів Вінницької міської ради спільно із дитячими омбудсменами та керівниками навчальних закладів обговорили стан виконання програми у поточному році та окреслили пріоритетні завдання на 2012 рік.

Міська програма «Вінниця - місто дружнє до дітей» в обласному центрі діє починаючи з 2010 року. Вона має на меті створення комфортних умов проживання для підростаючого покоління, аби життя дітей у місті було цікавим, різноплановим та безпечним. Ідеї щодо того, яким саме має бути міське середовище для дітей та підлітків пропонують самі ж діти, які мають можливість висловлювати свої побажання через дитячу раду омбудсменів, а міська влада зі свого боку підтримує реалізацію проектів та втілює дитячі «примхи» у життя. Сама програма є складовою Концепції стратегії «Вінниця 2020: сучасне, комфортне, європейське місто».

Так, зокрема департаментом освіти в рамках реалізації програми у 2011 році проводився відкритий інтерактивний фотоконкурс «Права дітей - очима самих дітей», під час якого діти відтворювали бачення своїх прав за допомогою фото. Крім того, проводився декадник морально-правового виховання «Знаємо свої права - виконуємо свої обов\'язки». Також у 2011 році вперше реалізовано загальноміський проект «Назад до школи», в рамках якого учні шкіл міста спілкувались із представниками міської ради, виконавчих органів та депутатського корпусу. Під час цього проекту вінницькі управлінці знайомили дітей із концепцією стратегічного плану розвитку міста «Вінниця - 2020»; структурою міської ради; проектами департаментів щодо реалізації європейських стандартів у вирішенні місцевих актуальних проблем.

У 2011 році по програмі «Вінниця - місто дружнє до дітей» проводились також заходи щодо пропаганди здорового способу життя та розвитку фізичної культури і спорту серед дітей та молоді. Зокрема, проводились зустрічі з олімпійськими чемпіонами, майстрами спорту та тренерами різних видів спорту. У школах міста також проводились олімпійські уроки за участю спортсменів та призерів Олімпійських ігор та спортивних Олімпіад різних рівнів. А серед найменших діток вже вчетверте проводились Малі Олімпійські ігри серед вихованців дошкільних навчальних закладів. Маленькі дошкільнята змагались за перемогу у таких видах спорту, як футбол, серсо, городки, бадмінтон та баскетбол. А наступного року серед дітей пройде чемпіонат по футболу «Вінницьке міні-Євро - 2012». Крім того, наступного року влаштовуватимуться спортивні майданчики для занять стріт-воркаутом (змагання з цього виду спорту у Вінниці проходили вперше, втім, прийшлись до вподоби вінницькій молоді).

Цьогоріч департамент культури започаткував низку мистецьких проектів для молоді. Зокрема, проект «Мистецькі вихідні», який проходив чи не у кожному мікрорайоні міста, згуртовував юних артистів, художників та співаків на спеціальних мистецьких майданчиках. Крім того, на базі бібліотек обласного центру активно працюють гуртки за інтересами. Лише за 10 місяців поточного року в гуртках займалось понад 6,5 тисяч відвідувачів - і дітей, і дорослих. Наступного року у планах департаменту культури започаткування загальноміського конкурсу «Творча родина» для спільної участі дітей та батьків, відкриття класу комп\'ютерного дизайну в дитячій художній школі. Крім того, продовжуватиметься робота бібліотечних гуртків, загальноміських конкурсів та продовження роботи дитячого кіноклубу.

У 2011 році активізувалась робота по відновленню клубів за місцем проживання. Тепер діти та молодь мають змогу безкоштовно відвідувати різноманітні гуртки, навчатися іноземним мовам, займатися танцями та традиційними видами спорту. Спільно із працівниками відділу у справах молоді та туризму молоді активісти влітку займалися із дітьми, які відпочивали у пришкільних таборах та проводили різножанрові майстер-класи для підлітків.

Під час засідання Координаційної ради діти-омбудсмени підтвердили свою готовність долучатися до міських заходів та проектів. Також школярі прагнуть стажуватися в органах місцевого самоврядування для того, аби впроваджувати для успішної роботи міської організації «Союз старшокласників «Лідер» досвід менеджменту міської ради. Крім того, діти за підтримки міської ради планують створити дитячу газету «Наш час», яка друкуватиметься «дитячою», доступною, для підростаючого покоління, мовою.

Міський голова Володимир Гройсман під час засідання зазначив, що міська програма «Вінниця - місто дружнє до дітей» є досить важливим документом, який має пряме відношення до підростаючого покоління та створення сприятливого середовища для їхнього всебічного розвитку. «На сьогоднішній день переважна більшість заходів по програмі вже виконана, - говорить очільник Вінниці. - Я прошу усіх, хто причетний до виконання цієї програми, забезпечити абсолютно чітке виконання заходів і на наступний 2012 рік. Наше з вами спільне завдання створити якісне середовище для дітей та сприяти їхньому баченню життя, допомагаючи розвиватися та створюючи відповідні для цього умови».


Переглядів: 3641
Поширень: 0