З 22 по 26 листопада 2011 року Вінницьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено навчання за Програмою підготовки кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі.

Учасниками опрацьовувались питання влаштування дитини в сім’ю, вимог до кандидатів на створення прийомних сімей та ДБСТ, оцінки потреб та інтересів прийомних дітей та вихованців ДБСТ, а також проблем, що виникають у процесі виховання.

У навчанні брали участь 3 родини кандидатів у прийомні батьки, 3 родини кандидатів у батьки-вихователі та 7 осіб опікунів та усиновлювачів.

Програма навчання складається з 10 модулів, які мають самостійне значення і чітку структуру. Тренінгові заняття побудовані на співпраці батьків і спеціалістів центрів СССДМ, та передбачають використання широкого спектру різних форм, методів та технік активного навчання дорослих з метою якісного засвоєння інформації та відпрацювання необхідних навичок.

Всі ці навички дають можливість невідкладного використання на практиці отриманих знань та вмінь, готовності батьків отримувати допомогу і підтримку у вирішенні питань, пов’язаних із вихованням прийомних дітей, дітей-вихованців.

Крім цього майбутні прийомні батьки, батьки-вихователі отримали знання про засади захисту прав дітей у сім’ї, прийоми підвищення самооцінки, формування особистості дитини, практичні прийоми налагодження сімейних взаємостосунків, соціально-психологічні фактори становлення особистості дитини та особливості її розвитку, методи сімейного виховання та відновлення стосунків дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, з рідними, шляхи формування життєвої компетентності дитини та підготовки її до самостійного життя.

Батьки покращили вміння ефективно спілкуватися з дитиною, аналізувати причини поведінки дитини, власні емоції, почуття, поведінкові прояви тощо, використовувати різноманітні форми та методи зміни поведінки дитини, запобігати девіантній поведінці дитини.

У Вінницькій області станом на 1 грудня 2011 року функціонує 117 прийомних сімей та 27 дитячих будинків сімейного типу у яких проживає 411 дітей

Загалом у 2011 році пройшли навчання 21 сім’я, 9 окремих осіб – кандидатів у прийомні батьки та 29 кандидатів в опікуни та піклувальники.

З інформацією щодо порядку створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу можна ознайомитись на сайті Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді


Переглядів: 3784
Поширень: 0