Міністерство надзвичайних ситуацій прогнозує, що у грудні порівняно з листопадом надзвичайних ситуацій буде більше. Про це сказано в повідомленні прес-служби міністерства. «Аналіз статистичних даних показує, що протягом 1997-2010 років загальна кількість НС у грудні порівняно з листопадом збільшується на 20%, що відбувається переважно за рахунок збільшення метеорологічних і медико-біологічних НС», — зазначається у зведенні відомства.

У грудні зберігається ймовірність виникнення зсувів у гірських регіонах, а також у межах промислово-міських агломерацій Київської, Дніпропетровської, Донецької областей і Криму, загроза підтоплення — у центральних і південних регіонах. Висока ймовірність збільшення випадків отруєння людей, насамперед чадним і природним газом, зберігається ймовірність виникнення інфекційних захворювань населення, особливо на сальмонельоз.

Найбільш імовірні медико-біологічні НС у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Київській і Одеській областях.

Характерними факторами для виникнення надзвичайних ситуацій для грудня є як формування паводків (тало-дощових або дощових, наприклад у Закарпатті в 1957, 1993, 1995 роках і в гірській частині річок Дністра й Пруту в 1957 році), так і льодові явища: виникнення заторів льоду, особливо на річках басейнів Прип’яті, Дніпра, Дністра й Десни, що може призвести до підвищення рівнів води до 0,8-2 м і підтопленням. Найбільш вразливими щодо цього можуть бути південний, південно-східний і західний регіони.

Загальна кількість надзвичайних ситуацій природного характеру в грудні очікується в діапазоні 5-11 випадків. За статистикою, у грудні середнє значення кількості НС техногенного характеру порівняно з листопадом збільшується на 12%. Зокрема, характерна тенденція до збільшення кількості НС, пов’язаних з пожежами й вибухами.

Особливо високі ризики виникнення НС техногенного характеру в Донецькій і Львівській областях, високі ризики в Криму, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Запорізькій і Миколаївській областях, значна ймовірність виникнення НС зберігається у Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій і Черкаській областях.

Високий ризик виникнення НС у системах життєзабезпечення, зокрема гарячого водопостачання й централізованого опалення. Кількість НС техногенного характеру в грудні очікується в межах 9-14 випадків. На листопад МНС прогнозувало 3-9 випадків НС природного характеру й 8-13 — техногенного.


Переглядів: 3327
Поширень: 0