Лише за серпень до судів надійшло 176 позовних заяв на загальну суму 215 тисяч гривень.

Перед тим, як подати до суду позовну заяву, юристи ЖЕКів повідомляють боржника попередженням. В ньому зазначений термін, до якого боржник може повністю погасити заборгованість. У випадку, якщо зазначеної у попередженні суми боржник не має, аби розрахуватись, він може піти до ЖЕКу та заключити мирову угоду - тобто розбити борг на кілька частин та виплатити його за певний термін.

У випадку ігнорування попередження, документи передаються до суду, і борг за житлово-комунальні послуги стягується у судовому порядку. Окрім цього, відповідно до Цивільно-процесуального Кодексу України боржник платить також за інформаційно-технічне забезпечення, держмито та виконавчий збір. Разом з цим, навіть під час розгляду справи ще можливо встигнути укласти мирову угоду. В такому випадку позовна заява знімається з розгляду.

Окрім цього, продовжує працювати з боржниками фірма «Радіо». Юристи, бухгалтери та начальники ЖЕКів надають працівникам цієї фірми списки вінничан, котрі мають заборгованість за житлово-комунальні послуги. Після цього «Радіо» телефонує усім, хто зазначений у списку. Завдяки такій роботі спостерігається тенденція до покращення розрахунків за спожиті послуги. Наприклад, ЖЕК №1 подав у списку 369 боржників. За останніми даними більшість з них розрахувались, виплативши борги на суму 33 тисячі гривень, а от ЖЕК №11 подав на «Радіо» список із прізвищами 359 боржників. Вони також розрахувались із своїми боргами в сумі 28 тисяч гривень.


Переглядів: 3004
Поширень: 0