Експозиція старовинних та сучасних експонатів триватиме до 20 жовтня. Найширше на виставці представлене ткацтво зібране з районів, які і сьогодні є осередками цього виду народного мистецтва. Зокрема, це Мурованокуриловецький, Томашпільський, Бершадський, Ямпільський, Піщанський, Теплицький та Чечельницький райони. Серед експонатів є і килими, і верети, і скатерки, і рядна, і забавники, і підвіконники, і домоткані рушники, і кожухи, і чугаїни, і сорочки, і хустки. Також виставлені твори сучасних майстрів. Наприклад, художника Олександра Ковальчука, зокрема, відома за межами Вінниці робота „Триптих".

Серед інших ткалів Вінниччини - Ганна Білоконь, Євдокія Ґудзь, Оксана Моторна, Марія Атаманюк, Ганна Павлюк, Ольга Вудвуд та інші. Також на виставці представлена колекція ткацтва з фондів обласного краєзнавчого музею та обласного центру народної творчості.

Як запевняють фахівці, у Поділля яскраво виражений своєрідний стиль орнаментики. Наприклад, в народному килимарстві найчастіше використовують тему дерева Життя, як центру світу. Улюблений подільський мотив - „вазон". Подоляни гордяться своїми килимами - неповторними за малюнками та технологією.


Переглядів: 8468
Поширень: 0