Популяризувати «антикорупційну програму по-вінницькі» запросили її ініціаторів – голову громадської організації «Філософія Серця» Юлію Григу та начальника відділу з питань міжнародних відносин ВГО «Всеукраїнська спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та оргзлочинністю Олексія Сініцина. Зацікавленість громадських діячів із інших міст України з’явилась під час презентації документу на круглому столі у Міністерстві юстиції України, що відбувся 19 січня. Юристи, політики та «третій сектор» обговорювали шляхи впровадження Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки та роль інститутів громадянського суспільства у цьому процесі. Вінницькі ініціативи вирішили поширювати.

- Наш проект з написання програми був не політичним, а, насамперед, етичним і правовим. Відтак, у написанні антикорупційної програми брали участь не політики, а громадські діячі, експерти. Вважаю, що у кожному регіоні багато активних людей, які можуть вносити свої пропозиції до документів, які приймаються на рівні міста, району, області. І ці ініціативи слід підтримувати і популяризувати. Громадськість, яка говорить правду в голос і чинить по совісті – має бути почута владою. Адже ніхто нам не допоможе побороти корупцію, крім нас самих, - переконує Юлія Грига.

Вінницька активістка разом з київським колегою поїдуть представляти антикорупційну програму перед Громадською радою м. Дніпропетровська вже наприкінці січня. А львів’яни чекатимуть «анти корупціонерів» у лютому.

Підвищений інтерес до вінницької антикорупційної програми з боку інших регіонів пов’язано із тим, що наша програма - перша в Україні із врахуванням Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та Національної антикорупційної стратегії України на 2011-2014 роки. В рамках Програми планується створення Інтернет-ресурсу „Антикорупційний портал Вінниччини”, а також відкриття постійно діючої «Лабораторії громадських експертиз». З обласного бюджету планується виділити близько 400 тисяч гривень на виконання заходів, прописаних у документі. За основу антикорупційної програми взято 14 пропозицій ГО «Філософія Серця» та рекомендації ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю, які є членами Української антикорупційної Коаліції інститутів громадянського суспільства.


Переглядів: 3308
Поширень: 0