Працівники міліції оперативно затримали телефонного «терориста», який вчора ввечері «замінував» житловий будинок по вулиці Ватутіна, 35.

За повідомленням начальника Замостянського РВ УМВС Сергія Сокирана, о 21.55 на лінію «102» подзвонив чоловік і повідомив, що приготував сюрприз для працівників міліції – замінування вхідних дверей магазину, який знаходився на першому поверсі будинку .

За вказаною адресою негайно виїхали усі служби оперативного реагування, поки працівники вибухотехнічної служби НДЕКЦ при УМВС обстежували небезпечну територію, їх колеги з райвідділу міліції «по гарячих слідах» затримали зловмисника. Невдаха зізнався, що невдало пожартував.

Навряд чи 22-річний вінничанин, який проживав на цій же вулиці, сподівався на такий сумний фінал вечора, який розпочався в гостях у товариша. За чаркою молодики посперечалися наскільки оперативно міліція виїжджає на повідомлення про замінування. Аби довести, що правда на його боці, гість взявся за мобільний телефон . Міліція не забарилася…

Молодика затримали на вулиці неподалік «замінованого» місця – він спостерігав за роботою оперативних служб. Міліція таки розчарувала хлопця – за виграний спір доведеться нести кримінальну відповідальність.

Невинні, на перший погляд, витівки телефонних хуліганів підпадають під ст.259 Кримінального Кодексу України “ Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об\'єктів власності”.

Потенційним жартівникам не завадить знати, що завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, що загрожують загибеллю чи іншими тяжкими наслідками тягне за собою штраф до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або карається арештом терміном до шести місяців чи обмеженням волі до 5-ти років.

Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

Такі "розваги" несуть з собою додаткове навантаження на співробітників міліції, відволікаючи від розкриття та попередження реальних злочинів.

Телефонні "терористи" завдають значних матеріальних збитків усім службам швидкого реагування, що виїжджають на виклики.- Не говорячи вже про моральний аспект проблеми, адже ситуація з евакуацією в місті тримає людей у постійній психологічній напрузі.

Кожне повідомлення сприймається працівниками правоохоронних органів більш ніж серйозно, адже за цим стоїть відповідальність за безпеку тисяч людей.

На всі без винятку виклики виїздить слідчо-оперативна група, вибухотехніки, швидка допомога, газова служба, представники МНС. Об\'єкт перевіряється на наявність вибухових пристроїв, токсичних та інших небезпечних речовин.

 


Переглядів: 3083
Поширень: 0