Одним із основних законопроектів, який спрямований на визначення правового статусу ветеранів війни, створення належних умов життєдіяльності, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них є Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», прийнятий у 1993 році.

Матеріальне забезпечення ветеранів війни здійснюється шляхом призначення їм пенсій та надання різних видів грошової допомоги. Приємно відзначити, що за останні роки сформувалась позитивна тенденція до їх зростання.

До пенсії ветеранів війни, які призначаються залежно від тривалості стажу та розміру заробітку, Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлені підвищення, які обчислюються виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Згідно ст.12 ЗУ «Про державний бюджет України на 2012р» прожитковий мінімум для осіб які втратили працездатність: з 01.01.12 - 822грн.

У зв’язку з цим інваліду війни І групи розмір підвищення становить 411,0 грн., ІІ групи – 328,8 грн., ІІІ – 246,6 грн., учасникам бойових дій та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, - 205,5 грн., учасникам війни – 82,2 грн.

Щороку до Дня Перемоги ветерани війни отримують разову грошову допомогу. На 2011 рік для виплати разової грошової допомоги до 9 Травня з державного бюджету було спрямовано 22,8 млн. грн.

За даними ВАТ «Укртелеком», протягом 2011 року 310 ветеранам війни було встановлено квартирні телефони, в тому числі: 55 інвалідам війни, 169 учасникам війни, 52 учасникам бойових дій, 34 особам на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». В минулому році 15 інвалідам війни було проведено капітальний ремонт будинків на суму 199,8 тис. грн. Оздоровлено 437 ветеранів війни та інвалідів в підвідомчих санаторіях Міністерства соціальної політики України, 97 інвалідів війни в місцевих санаторіях за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

1678 інвалідів, які не були забезпечені путівками отримали компенсацію на оздоровлення, сума склала – 469,6 тис. гривень.

Гарантії інвалідів з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями і інтересами визначається Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

У 2011 році 90 інвалідам безкоштовно встановлені квартирні телефони, 327 інвалідів оздоровлені в санаторіях. Але цього недостатньо, забезпеченість санаторно-курортним лікуванням становить лише 30 відсотків від потреби.

На протязі останніх років напруженим залишається питання забезпечення інвалідів спецавтотранспортом.

На обліку для забезпечення автомобілями перебуває 6269 інваліда, з них:
- 913 інвалідів війни, з числа учасників бойових дій в період Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, які перебувають на першочерговому обліку для забезпечення автомобілем; 615 інвалідів війни та ЧАЕС, які перебувають на позачерговому обліку для забезпечення автомобілем; 4741 інвалідів загального захворювання та дитинства, які перебувають на обліку для забезпечення автомобілем у порядку загальної черги.

В 2011 році за кошти державного бюджету надійшло 19 автомобілів та в якості гуманітарної допомоги було видано 35 автомобілів.

На 2012 рік відповідно до розподілу Міністерства соціальної політики України інвалідам Вінницької області заплановано 106 автомобілів.

Протягом січня 2012 року в якості гуманітарної допомоги видано 8 автомобілів.

Також гостро стоїть питання забезпечення людей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, у тому числі кріслами колісними, стоїть дуже гостро. Упродовж декількох останніх років видатки на реалізацію відповідної бюджетної програми виділяються не у повному обсязі.

Потреба в забезпеченні інвалідними кріслами-колісними у 2010 році була задоволена на 54%, в 2011 році – на 40%.

Відповідно, в 2010 році було видано 4180 одиниць технічних засобів реабілітації, в тому числі 906 інвалідних візків.

Перелік пільг та компенсацій, передбачених законодавством України, доповнюється додатковими соціальними гарантіями, які надаються за рішенням місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Так, шляхом залучення коштів від благодійних фондів, спонсорів підприємств, установ та організацій всіх форм власності ветеранам Великої Вітчизняної війни та вдовам було надано до Дня Перемоги грошової допомоги та продуктових наборів на суму - 2,7 млн. грн.

До Дня партизанської слави та 70-ї річниці партизанського руху в Україні у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років ветеранам та вдовам учасників партизанського руху вручено грошові допомоги, продуктові набори на суму 23,8 тис. гривень.

А це і грошова допомога, одяг, продукти харчування, медикаменти.

Місцевими органами праці та соціального захисту населення постійно здійснюються обстеження умов проживання ветеранів війни та інвалідів, надається необхідна допомога.

В області накопичено достатній досвід взаємодії громадських організацій з органами влади, службами соціального захисту та охорони здоров’я з питань медико-соціального забезпечення ветеранів війни та інвалідів. Територіальні центри по обслуговуванню одиноких непрацездатних громадян та інвалідів співпрацюють з Товариством Червоного Хреста щодо догляду та медичного обслуговування ветеранів війни та інвалідів. Волонтери з Червоного Хреста з числа лікарів-пенсіонерів проводять прийом одиноких непрацездатних громадян, які відвідують центри та кімнати Червоного Хреста.



Переглядів: 5558
Поширень: 0