Через невиважені посили окремих засобів масової інформації у громадян сформувалася думка, що наметові містечка (пункти обігріву) створені спеціально для безхатченків. Звісно, порятунку від обморожень обездолені потребують у першу чергу. Але ж ідея встановлення наметів МНС полягає саме у тому, щоб сховатися від лютих морозів, випити гарячого чаю міг будь-який громадянин України: малий чи дорослий, соціально захищений і не зовсім – пересічні люди, яким холодно або які почуваються зле.

На Вінниччині внаслідок переохолодження, на жаль, померло 5 чоловік, низькі температури призвели до травмування 91 людини. Це переважно люди, які не належать до груп ризику – пересічні українці, котрі знехтували елементарним правилами безпеки в умовах низьких температур.

Тому на території Вінницької області (в обласному та усіх районних центрах) на сьогодні працює 82 пункти обігріву. Починаючи з 27 січня, наданою рятувальниками можливістю обігрітися або підкріпитися чаєм та гарячою їжею скористалося вже 1650 співвітчизників.

Для вирішення питань попередження загибелі громадян управління МНС України у Вінницькій області тісно взаємодіє із Вінницькою міською радою, обласною організаціє Червоного Хреста, управлінням охорони здоров’я, релігійними конфесіями, а також міліцією. Наприклад, цьогоріч на пункті обігріву вирішили забезпечити цілодобове чергування правоохоронців. Працівники міліції контролюють місця із масовим перебуванням людей, обходять найближчі райони. Якщо хтось питає про пункти обігріву, направляють до рятувальників.

Сховатись і обігрітись у наметах служби «101» може кожен перехожий. Але переважно приходять люди без постійного даху над головою. Це краще, ніж ховатися по теплотрасах і набридати персоналу вокзалів. Тут є польова кухня. Городяни приходять, п’ють чай, харчуються, відігріваються і йдуть далі. За бажанням іноді залишаються на ніч, щодоби це приблизно 10-15 людей.

Ніхто з відвідувачів пункту обігріву не проти того, аби їх оглянув лікар, адже більшість з них має виразки внаслідок давніх обморожень та інші проблеми із здоров’ям. Завдяки допомозі різноманітних благодійних організацій і добрих серцем пересічних людей, усі бажаючі можуть забезпечити себе зимовим взуттям та теплими речами. Приміром, у цьому році пропозиція допомогти безхатченкам знову надійшла від волонтерів Марка і Лори Бехенен зі сполучених штатів Америки. Подружжя не в перше допомагає вразливій категорії вінничан уникнути переохолоджень.

Завдяки спільним зусиллям, відвідувачі пункту забезпечені харчами. У щоденний раціон включено гарячий чай, цукор, сало, бутерброди тощо. Пункт встановлений із дотриманням усіх правил пожежної безпеки та санітарно-гігієнічних норм. Видача продуктів здійснюється в одноразовому посуді.

У пунктах обігріву триває цілодобове позмінне чергування особового складу підрозділів служби "101".


Переглядів: 3170
Поширень: 0