З 3-го січня 45 вінницьких терапевтів і педіатрів проходять перепідготовку на лікарів загальної практики сімейної медицини. Після шести місяців навчання у Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І.Пирогова вони працюватимуть на дільницях, як сімейні лікарі.

- Таке навчання досить зручне, тому що лікарі безкоштовно навчаються безпосередньо у Вінниці, до 15-16 години і при цьому їх заробітна плата зберігається, - розповідає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Людмила Грабович. - Після того, як лікарі отримають сертифікати, не всі з них одразу прийматимуть маленьких пацієнтів. Дітками, яким більше двох тижнів, займуться колишні педіатри, а колишні терапевти, швидше за все, консультуватимуть дітей з семирічного віку. Лише поступово вікова планка маленьких пацієнтів для терапевтів знижуватиметься. Схожий досвід ми мали не прикладі центру первинної медико-санітарної медицини №1, що у мікрорайоні Тяжилів.

Університету перенавчання компенсують з бюджету. Якщо ж лікар хоче самостійно перекваліфікуватись, то вартість шестимісячних курсів складає 750грн. Для порівняння у Київському, Донецькому, Дніпропетровському медуніверситетах, як повідомила Людмила Грабович, вартість навчання доходить до кількох тисяч.

Наразі у семи новостворених Вінницьких центрах первинної медико-санітарної допомоги сформовано 244 дільниц, кожна з яких повинна мати сімейного лікаря. Наприкінці 2011 року лікарів загальної практики сімейної медицини, які мали відповідні сертифікати, було лише 64. Функції інших 180 поки виконують на дільницях терапевти і педіатри.



Переглядів: 4718
Поширень: 0