Кількість непрацюючого населення, яке перебуває на обліку в міській службі зайнятості, за останні два роки зменшилась із 15 тисяч то 12,4 тисяч осіб. Крім того, рівень довготривалого безробіття (понад один рік) зменшився із 12 до 8,6%. Цього вдалось досягти в тому числі і завдяки скоординованому плану дій, який окреслено у Програмі зайнятості населення м. Вінниці на 2010-2012 роки. Про її виконання та про Програму зайнятості населення м. Вінниці на 2012-2013 роки йшлося на черговому засіданні виконавчого комітету, який відбувся 16 лютого.

За інформацією директора департаменту праці і соціального захисту населення Вінницької міської ради Лариси Попової, станом на 1 січня 2012 р. нараховувалося 71 вільне робоче місце, на кожне з яких претендувало 37 осіб проти 49 на початок 2011 року. «За 2011 рік 612 безробітних працевлаштовано на додаткові робочі місця, які створювались роботодавцями за сприяння дотацій з Фонду загальнообов\'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, - говорить Лариса Попова. - Загалом упродовж минулого року суб\'єктами господарської діяльності створено 9,8 тис. робочих місць. Поряд із цим, в зв\'язку із реорганізаціями на підприємствах, а також ліквідацією деяких установ та організацій різних форм власності - одночасно відбулась ліквідація майже 11 тисяч робочих місць».

Найменший попит на ринку праці мають професії економіста, бухгалтера, менеджера та продавця непродовольчих товарів. Найбільше роботодавцям потрібні продавці продовольчих товарів, кухарі, електрогазозварювальники, інженери-програмісти та слюсарі-сантехніки. Саме тому у ході реалізації Програми значна увага приділялась професійному навчанню, підвищенню кваліфікації та перенавчанню безробітних. Упродовж звітного періоду працевлаштовано більше тисячі осіб, які завершили навчання.

У 2011 році службою зайнятості на навчання направлено 1,1 тис. чол. або 9,0% безробітних, які перебували на обліку в центрах зайнятості міста. Майже 90% з них проходили навчання на конкретні замовлення роботодавців щодо підготовки робітників певних професій, а отже, і гарантовано працевлаштувавались по завершенню навчання.

Майже 800 людей, які шукали роботу, отримали тимчасову роботу за оплачувані громадські роботи (благоустрій міста, обслуговування громадян похилого віку та інвалідів, догляд за хворими в закладах охорони здоров\'я тощо). Загалом із десяти шукачів роботи, які перебували на обліку, кожні дев\'ять осіб отримували допомогу по безробіттю. Крім того, розмір мінімальної допомоги з грудня 2011 року становить 544 гривні.

Новою Програмою зайнятості населення міста Вінниці на 2012-2013 роки передбачається сприяти у працевлаштуванні щороку семи тисячам незайнятих громадян шляхом щорічного створення нових робочих місць. Крім того, за наявності достатнього фінансування дотацій з Фонду загальнообов\'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, планується працевлаштувати на додаткові робочі місця, які створюватиме Фонд, майже 850 безробітних осіб. В цілому у 2012 році активними заходами сприяння зайнятості передбачається охопити на 10-12% більше незайнятих осіб, ніж у 2011 році.

Міський голова Володимир Гройсман доручив департаменту праці і соціального захисту населення спільно із департаментом економіки та інвестицій упродовж місяця підготувати інформацію про реальний стан справ на ринку праці. «На жаль, статистика сьогодні дуже неточна - і по відношенню середньої заробітної плати (адже значна кількість підприємців сьогодні видають зарплату «в конвертах»), і щодо кількості вакансій (адже вакансій ставлять значно менше, ніж їх є насправді), і щодо кількості безробітних, - говорить Володимир Гройсман. - Над цим потрібно працювати та провести роботу щодо реальних справ на ринку праці. Це досить значний обсяг роботи, проте після її проведення ми зможемо аналізувати не статистичний, а фактичний ринок праці, а отже і приймати відповідні дії та рішення щодо зайнятості більшої кількості городян».


Переглядів: 4255
Поширень: 0