Протягом 2011 року в області на 553 зросла кількість багатодітних родин. Кількість дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях збільшилась майже на 2 тисячі. На початок 2012 року в області мешкає 10777 багатодітних сім’ї, в яких виховується 36547 дітей.

Про це повідомила начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Олена Стоялова під час підсумкового засідання колегії управління, де йшлося про здобутки у галузі сім’ї та молоді за минулий рік та пріоритети на 2012. Засідання відбулось 16 лютого 2012 року в приміщенні обласної державної адміністрації.

Олена Стоялова повідомила, що основними напрямами діяльності управління минулого року у сфері сімейної політики були: укріплення сім’ї, формування у батьків відповідального ставлення до виховання дітей, соціальна підтримка багатодітних сімей, попередження насильства в сім’ї та апробація механізмів впровадження корекційних програм для осіб, які вчинили насильство в сім’ї.

Зважаючи на те, що на сьогодні у кожній четвертій багатодітній родині діти виховуються одним із батьків, майже у 40% таких сімей не працюють обоє батьків, 12% багатодітних родин потребує поліпшення житлових умов. В області активно продовжувалась робота, спрямована на соціальну підтримку багатодітних родин. У 2011 році в область надійшло 12260 посвідчень для батьків та 30561 посвідчення для дітей. Станом на 01.01.2012 року посвідченнями забезпечено 98% родин.

З метою допомоги у підготовці дітей з багатодітних сімей до нового навчального року проведено благодійну акцію «Подаруймо дітям радість!». Допомогу отримали 2104 багатодітні сім’ї, в яких виховується 5626 дітей, на суму 472224 грн., що у 2 рази більше, ніж у 2010 році.

За відповідальне виховання 5 і більше дітей почесне звання «Мати-героїня» протягом 2011 року присвоєно 1050 жінкам. Всього в області мешкає 3864 багатодітних матері, яким присвоєно це звання.

Здійснювалась робота, спрямована на попередження насильства в сім’ї. Протягом 2011 року проведено 11 тренінгів з питань протидії насильства в сім’ї для 220 дільничних інспекторів міліції, 6 тренінгів за участю дільничних інспекторів міліції, працівників кримінальної міліції у справах дітей, відділів у справах сім’ї та молоді, освіти, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей.

Розпочато практику надання психологічної допомоги усім членам сім’ї, в якій було вчинено насильство.

Головний акцент у сфері реалізації молодіжної політики зроблено на формування здорового способу життя молоді та попередження негативних явищ у молодіжному середовищі, підтримка підприємницьких ініціатив молоді, підвищення громадської активності молоді, підтримка кращих ініціатив громадських організацій та Студентського парламенту Вінниччини.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності управління було формування здорового способу життя молоді, що дає змогу попередити поширення у молодіжному середовищі наркоманії, ВІЛ-інфекції/ СНІДу, алкоголізму, тютюнопаління, соціально небезпечних хвороб. У 2011 році проведено 528 заходів для молоді, спрямованих на профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі та формування здорового способу життя, в який взяли участь понад 35 тис. молодих людей.

У 2011 році управління підтримало ініціативи 8-ми молодіжних громадських організацій. Результатом такої співпраці стало проведення 7-ми денного табору-семінару для молоді з функціональними обмеженнями «Школа самостійного життя», триденного мульти-фестивалю «Студентська республіка», реалізація постійних програм «Творча майстерня зайнятості», «Студентське життя», програми підтримки молодіжного підприємництва «Успіх у бізнесі».

У 2011 році активізувалась діяльність молодіжних трудових загонів. У порівнянні з 2010 роком їх кількість збільшилась на 155.

Забезпечувались права дітей на оздоровлення. Влітку 2011 року діяли 800 оздоровчих закладів: 21 стаціонарний позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, 5 дитячих санаторіїв, 773 пришкільних табори, 1 наметове містечко. Оздоровчими послугами охоплено 90578 дітей, що складає 54,6% від загальної кількості дітей шкільного віку. 93% із загальної кількості оздоровлених дітей - діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. В Міжнародному дитячому центрі «Артек» та Українському дитячому центрі «Молода гвардія» оздоровлено 1298 дітей.

Створювались умови для забезпечення гендерної рівності у всіх сферах суспільного життя. Проведено гендерну експертизу 5-ти обласних програм.

Продовжувалась робота з гендерної освіти державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. В рамках Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН проведено 25 тренінгів для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування «Механізми впровадження державної гендерної політики», в яких взяли участь 500 осіб.

З метою попередження торгівлі людьми, за рахунок коштів обласного бюджету діяла телефонна «гаряча лінія», за якою надавались консультації фахівців громадських організацій «Чоловіки проти насильства» та «Прогресивні жінки». Протягом 2011 року за консультативною допомогою на «гарячу лінію» звернулись 1323 особи, з них 759 жінок та 564 чоловіка. Звернулось на 292 особи більше, ніж у минулому році.

З досвідом роботи поділилися керівники відділів у справах сім’ї та молоді Літинської райдержадміністрації та Хмільницької міської ради.

Шляхи подальшої співпраці з управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації висвітили у виступах фахівці управління освіти і науки, головного управління праці та соціального захисту, охорони здоров’я та курортів, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, УМВС України у Вінницькій області.

Колегією управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації затверджені наступні пріоритети діяльності на 2012 рік:

  • сприяння самореалізації та громадській активності молоді;
  • укріплення сім’ї, сприяння формуванню відповідального ставлення обох батьків до виховання дитини;
  • соціальна підтримка сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, вироблення дієвого механізму забезпечення багатодітних сімей пільгами, передбаченими законодавством;
  • попередження насильства в сім’ї, запровадження дієвого механізму надання допомоги постраждалим від насильства в сім’ї та проведення корекційної роботи з особами, які вчинили насильство в сім’ї;
  • гендерне інтегрування в усі сфери життєдіяльності суспільства через систему державного управління, підвищення конкурентоспроможності жінок на ринку праці, формування гендерної культури населення;
  • забезпечення прав дітей на якісний відпочинок;
  • попередження торгівлі людьми та розробка механізму надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.



Переглядів: 4394
Поширень: 0