«Ми лікуємо душу, а медики – тіло», - таку думку висловили служителі Церкви під час засідання «круглого столу», яке відбулося 22 лютого в прес-центрі управління у справах преси та інформації. Темою зустрічі стало надважливе питання, яке хвилює суспільство – попередження ВІЛ-інфекції/СНІДу у Вінницькій області та участь релігійних організацій у подоланні зазначеної проблеми.

У засіданні взяли участь начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації Ігор Салецький, головний лікар обласного центру профілактики і боротьби зі Снідом Ігор Матковський, представник міжнародного благодійного фонду «Відродження» Надія Колесникова та представники релігійних конфесій у Вінницькій області: протоієрей Української православної церкви, настоятель храму Святителя Луки Кримського у м. Вінниці Володимир Тютенко; настоятель Римсько-католицької парафії Санктуарію Божого Милосердя у м. Вінниці Казіміж Дудек; протоієрей Української православної церкви Київського патріархату Михайло Бабій; протоієрей Української автокефальної православної церкви, настоятель храму Різдва Богородиці м. Жмеринка Сергій Мельник, ієромонах Української греко-католицької церкви, настоятель храму Покрову Пресвятої Богородиці в м. Вінниці Григорій Рогацький; голова Подільської конференції Адвентистів сьомого дня Михайло Вільчинський; голова Вінницького обласного управління об’єднаної церкви християн віри євангельської, єпископ Михайло Якобчук.

Розпочинаючи засідання, головний лікар Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський зазначив: «Якщо надання медичної допомоги повністю бере на себе Обласний центр СНІДу, то морально-психологічна підтримка людей, що хворіють на ВІЛ-інфекцію/СНІД лягає на релігійні організації, які допомагають хворим протистояти тяжким ударам долі, виживати в нелегких умовах нашої реальності. Релігійні організації завжди готові підставити своє плече нужденним, дають їм сили і наснагу в боротьбі зі смертельною хворобою, а в останні години їх життя підтримують, заспокоюють і полегшують тілесні і душевні страждання. Це дуже важка і виснажлива діяльність, яка вимагає багато духовних сил і безкрайнього співчуття. Але тільки разом ми зможемо дати людині надію, бажання повірити в свої сили, спонукати до лікування і боротьби за своє життя і здоров’я».

Представники релігійних громад озвучили завдання, які стоять перед релігійними громадами щодо підтримки ВІЛ-позитивних осіб та хворих на СНІД і зазначили, що Церква не вважає за правильне, коли люди відмовляються від лікування, керуючись релігійними переконаннями. Це може бути позиція окремої людини, а не позиція Церкви. Бог може приходити милістю своєю через медицину; Бог зцілює, а медицина лікує; хворі люди є особливим предметом нашої опіки і підтримки; слід замінити осуд – співчуттям, а звинувачення – надією; не осуджуючи конкретну людину ми завжди будемо приймати всі зусилля для профілактики і лікування ВІЛ/СНІДУ – такі думки лунали з уст духівників різних конфесій.

Начальник управління у справах релігій облдержадміністрації Ігор Салецький зазначив: «Не останню роль в профілактиці ВІЛ/СНІДу в регіоні відіграє налагоджена співпраця між управліннями, соціальними службами та релігійними організаціями області, адже профілактика і якнайшвидше виявлення даного захворювання серед усіх верств населення є найважливішим питанням. Обласна державна адміністрація завжди намагається надати свою підтримку релігійним громадам у реалізації ними своїх соціальних планів та програм, адже сьогодні Церква не стоїть осторонь усіх соціальних проблем нашої держави, окрім того вона є активним учасником в реалізації національних соціальних програм та ініціатором багатьох різнопланових власних гуманітарних проектів».

Для довідки:
З початку епідемії ВІЛ-інфекції станом на 01.01.2012 р. у Вінницькій області вперше офіційно зареєстровано 3 139 ВІЛ-інфікованих громадян, з них 1061 громадянину встановлено діагноз СНІД, померло всього 634 громадянина, в т. ч. від СНІДУ - 386 громадян.
Станом на 01.01.2012 р. під диспансерним наглядом перебуває 1 813 ВІЛ-інфікованих хворих (показник поширеності становить 110,51 на 100 тис. нас.), в т. ч. з діагнозом СНІД - 533 громадянина (інтенсивний показник 32,49 на 100 тис. нас.)
У 2011 році збереглася тенденція до збільшення абсолютного показника захворюваності на ВІЛ серед громадян: 321 випадок у 2009 році, 353 випадки у 2010 році, (на 10,0 % більше) та 372 у 2011 році (на 5,4 % більше попереднього року). За цей період померло від СНІДу: в 2009 р .- 58 осіб, 2010 – 43, в 2011 – 58.
Щорічно близько 70% захворілих на ВІЛ складають особи молодого, репродуктивного та працездатного віку. Зростає кількість випадків та питома вага захворілих на ВІЛ жителів села (на 10% за останні 5 років).
В структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції в 2011 році переважав, як і на протязі останніх 3 років, статевий шлях – 53.8%. Парентеральний при ін’єкційному споживанні наркотиків шлях зараження становить – 29,3%, від ВІЛ-інфікованій матері до дитини – 16,4%
Рівні ураженості ВІЛ–інфекцією перевищують середньобласний (148,8 на 100 тис. населення) у Ладижині (637,02), Гайсинському р-ні (297,16), Козятинському (260,17), Барському (248,16), Піщанському (243, 85), Томашпільському (242,30), Тульчинському (237,90), Крижопільському (192,02), Жмеринському (156,01) районах. У м. Вінниця цей показник менше середньообласного - 146,29 на 100 тис. населення.
Від ВІЛ-інфікованих матерів за весь період спостереження народилось 464 дитини.



Переглядів: 5173
Поширень: 0