88 фактів шахрайств зафіксовано вінницькою міліцією з початку цього року. Статистика свідчить про тенденцію до збільшення таких злочинів . Використовуючи різні схеми та психологічні прийоми, зловмисники все частіше перетинають межу закону і заробляють на довірі людей.

Ніхто не застрахований від зустрічі з шахраєм, однак, знаючи основні прийоми, які зазвичай застосовують пройдисвіти, ви можете себе убезпечити.

Багато хто впевнений, що ніколи не стане жертвою кримінального таланту шахраїв. Однак представники цієї найдревнішої професії завжди йдуть в ногу з часом і знаходять все нові види незаконного прибутку.

Уміння завоювати довіру – найголовніша зброя шахрая. Вони вміло використовують міміку, жести, в арсеналі шахраїв цілий набір психологічних прийомів. На вулиці міста, чи перед дверима квартири ви можете зустріти невідому вам людину, яка з перших секунд спілкування почне переконувати вас, що здатна вирішити якісь проблеми або надати допомогу. Від вас їй потрібно у ці хвилини лише увага. У такий спосіб шахраї намагаються з’ясувати на скільки ви довірлива особа і чи є у вас якісь матеріальні цінності.

Одна з найбільш вразливих категорій громадян, які потерпають від обману – літні люди. Шахраї представляються їм зазвичай працівниками різних держустанов і пропонують допомогу. Це може бути надбавка до пенсії, одноразова матеріальна допомога для ветеранів, або для дітей війни. Можуть позбавити заощаджень, розповідаючи про грошову реформу шляхом обміну старих купюр на нові. Довірившись незнайомцю, літні люди погоджуються на всі умови і врешті-решт стають потерпілими.

Громадянам, які шукають роботу, пропонують високі заробітки на збиранні іграшок, ґудзиків, авторучок відомих виробників та багато іншого за високу платню близько 5 тисяч грн. Для отримання такої роботи необхідно лише заповнити договір та зробити вступний внесок у розмірі 100 – 200 гривень. Договір, у якому зазначено, що за ці гроші вам надають виключно інформаційну допомогу, а не, приміром, працевлаштування, ніхто, як правило, уважно не читає. За подібною схемою працюють і ті, хто пропонує грошову позику без будь – яких документів.

Використовуючи сучасні технології, шахраї навчилися обдурювати людей через Інтернет та по телефону . Оголошення у всесвітньому павутинні про продаж різних побутових товарів, автомобілів і навіть нерухомості за дуже низькими цінами, як правило, є замаскованим обманом . Нерідко , перерахувавши гроші за інтернет-оголошенням, покупець замість омріяного товару отримує облизня.

Попри постійні попередження міліції не втратили свою актуальність злочини, пов’язані з перерахуванням коштів на рахунку мобільних операторів зв’язку за «вирішення питання» в правоохоронних органах.

Аби не стати жертвою подібних злочинів потрібно перевіряти надану вам інформацію, скориставшись порадами рідних, друзів. Пам’ятайте, що безкоштовні послуги, нав’язливі різноманітні «бонуси» та «виграші» зазвичай не що інше, як намагання шахраїв заробити на вашій довірливості. Якщо ви підозрюєте, що вас намагаються обдурити, терміново зверніться з повідомленням в міліцію за телефоном «102».



Переглядів: 4033
Поширень: 0