28-29 лютого 2012 року Вінницький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів традиційні лекційно-тренінгові зайняття в «районній Школі волонтерів» по підготовці волонтерів з числа учнівської молоді СЗШ Вінницького району на тему: «Профілактика вживання алко,-наркоречовин», в рамках реалізації проекту: «Профілактика негативних явищ в молодіжному середовищі. Формування молоді як соціально зрілої особистості.»

Проект реалізується Вінницьким районним центром соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді (Директор центру Лебедєва Н.В.) спільно з відділом освіти Вінницької РДА та Вінницькою ЦРКЛ на протязі 6 років. Він є складовою частиною реалізації на районному рівні соціальної програми з пропаганди здорового способу життя серед дітей та молоді . Вінницьким РЦ ССС ДМ для проведення профілактичної роботи в молодіжному середовищі підготовлено 123 волонтери, діяльність яких відзначена як найкращих у Вінницькій області .

Одним із шляхів залучення молоді до пропаганди здорового способу життя є робота лекторських груп за методикою «рівний - рівному», що активізує сприйняття інформації в молодіжному середовищі. У ролі лекторів виступають молоді люди – волонтери Вінницького районного центру соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді - учні навчальних закладів. Молоді лектори, організатори проведення читання повинні не лише зацікавити слухачів предметом обговорення, а й переконати молодь у необхідності відповідального ставлення до власного здоров\'я, сприяти змінам поведінки на більш прийнятну, безпечну. Але важливим досягненням лекторів буде, на першому етапі, заохочення певної категорії молоді до участі в програмах, які пропагують засади здорового способу життя.

Метою проекту є підвищення професійного рівня волонтерів з числа учнівської молоді, організація системи інформаційної, лекційно-тренінгової та первинної профілактичної роботи підлітків і молоді серед своїх однолітків щодо профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі (вживання наркотиків та алкоголю, проблем сексуальних стосунків та поширення ВІЛ/ СНІДу), залучення до соціальної роботи з формування здорового способу життя нових добровольців.

Завданнями проекту є: навчання волонтерів технологіям соціальної роботи з пропаганди здорового способу життя;формування у молоді готовності свідомо приймати рішення щодо власної поведінки; надання вичерпної, зрозумілої і доступної для аудиторії інформації щодо вживання наркотиків та алкоголю, проблем сексуальних стосунків і ВІЛ\\СНІД;формування у молоді позитивного ставлення до здорового способу життя.

Навчання проводиться у формі бесід з поєднанням елементів лекції і тренінгу (переважно ігрового), застосування відеолекторію. Молоді люди отримують знання з профілактичних тем: з проблем інфікування ВІЛ/СНІДом чи хворобами, що передаються статевим шляхом; про наслідки вживання алкоголю, наркотиків, тютюнопаління тощо. Під час підготовки передбачаються заняття, спрямовані на розвиток тренерських та лекторських навичок.

Результатом діяльності районної Школи волонтерів є підвищення ефективності заходів, спрямованих на пропаганду здорового способу життя, залучення нових волон­терів до реалізації соціальних програм.

На виконання районної Програми соціального захисту ветеранів війни і праці, людей похилого віку, затвердженої 10.01.2012р. рішенням 12 сесії 6 скликання Вінницької районної ради перед волонтерами виступив голова громадської районної організації ветеранів України Василинич П.О. з пропозицією розвитку волонтерського руху в напрямку надання допомоги одиноким ветеранам війни і праці, пенсіонерам. В свою чергу, голова громадської районної організації ветеранів України пообіцяв щорічно підводити підсумки роботи волонтерського руху з метою патріотичного виховання молоді Вінницького району.


Переглядів: 8763
Поширень: 0