У 2012 році на території Вінницької області сталося шість нещасних випадків, в результаті яких дві особи загинули та семеро отримали травми різного ступеню важкості. Причинами цих нещасних випадків є самовільне втручання абонентів в систему газопостачання та відсутність належного контролю з боку посадових осіб спеціалізованих підприємств, які виконують роботи з технічного обслуговування та ремонту систем газопостачання, димовідведення та вентиляції.

Про це в ході прес-конференції, яка пройшла 15 березня в управління у справах преси та інформації Вінницької ОДА повідомив начальник теруправління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Анатолій Коваль.

До настання нещасних випадків в першу чергу призводять неправильні дії самих абонентів, - наголосив Анатолій Дмитрович, - мешканці самовільно встановлюють газові прилади та витяжки, не впускають у помешкання представників газових господарств та працівників спеціалізованих підприємств, які перевіряють канали димовідведення, купують та самовільно встановлюють неякісні, не сертифіковані гумотканні рукави для газових плит та котлів, нехтують елементарними правилами безпеки.

Начальник теруправління також сказав, що структурні підрозділи ПАТ «Вінницягаз» не в повному обсязі виконують покладені на них обов’язки щодо обслуговування своїх абонентів. Сьогодні ще не вирішено питання щодо укомплектування експлуатаційних служб підприємства кількістю кваліфікованого персоналу, транспортом, приладами і матеріалами. Не проведено у повному обсязі заплановані ремонти обладнання. Порушуються терміни технічних оглядів обладнання ГРП, ШРП. Допускається проведення обходів газопроводів одним працівником. Не проводяться перевірки відсутності вологи та конденсату в газопроводах, порушуються терміни перевірки режимів тиску газу в газопроводах населених пунктів.

Перевірки показали що, ПАТ «Вінницягаз» не спроможне в повному обсязі забезпечити вчасне та якісне обслуговування розподільчих та внутрішньобудинкових системи газопостачання наявною кількістю працівників, адже підприємством експлуатується понад 13 000 км газопроводів, майже 4 000 ГРП, ШРП, станцій катодного захисту, здійснюється обслуговування понад 400 000 абонентів природного газу та 230 000 абонентів скрапленого вуглеводневого газу, якими експлуатується понад 1 000 000 газових приладів ( 1 086 000 од.).

У свою чергу головний інженер ПАТ «Вінницягаз» Олексій Войтенко пояснив ситуацію, яка на сьогодні склалась на підприємстві та наголосив на тому, що вже частково вирішено питання з набором кваліфікованих кадрів, накуповується необхідні прилади, транспорт. Але сказав, що повністю перекладати проблему на плечі ПАТ «Вінницягаз» було б не правильно, оскільки підприємство не відповідає за обстеження димовентиляційних каналів та витяжок. Це питання до власників будинків: мешканців приватного сектору та ЖЕКів та ОСББ.

Є чимало питань і до спеціалізованих підприємств, які перевіряють димовентиляційні канали лише на папері – без спеціальних приладів, зі слів господарів помешкання.

Анатолій Коваль наголосив, що запобігти настанню нещасних випадків при використанні газу в побуті можна лише при комплексному підході до вирішення даної проблеми.

- Якщо буде злагоджена робота ПАТ «Вінницягаз», теруправління, спеціалізованих підприємств, всіх гілок влади, абонентів, засобів масової інформації, тоді можна досягти позитивних результатів, - сказав Анатолій Дмитрович. – Робота в цьому напрямку вже розпочато: 14 лютого на 10 сесії шостого скликання депутати Вінницької обласної ради було прийнято регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012-2016 роки, яка сформована за Концепцією Загальнодержавної цільової програми.

Слід зазначити, що формування заходів програми здійснювалось з урахуванням ризиків промислової безпеки в окремих галузях, які характерні для всього регіону. Під час формування програми був здійснений глибокий аналіз комплексу проблем, які роками накопичувались в різних галузях. Рішення обласної ради вимагає розробки галузевих програм на 2012 – 2016 роки, якими можна диференціювати проблеми з використанням газу в побуті.



Переглядів: 3936
Поширень: 0