У нинішній своїй редакції майбутній закон не узгоджується з загальновизнаними принципами правової, демократичної, соціальної держави та громадянського суспільства, а також характеризується можливістю подвійного тлумачення його положень.

Про це у Вінниці розповів Генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України, голова Громадської палати України Петро Петриченко.

- Проект має чіткі ознаки направлені на реалізацію інтересів найбільш багатих прошарків населення, які намагаються представити свої групові інтереси у якості інтересів всього суспільства. - попереджає Петро Петриченко. - В разі прийняття цього закону, він може стати знаряддям насилля над працівниками з боку роботодавців і держави.

Зокрема представник профспілок звернув увагу, що у свої нинішній редакції Трудовий кодекс значно спрощує процедуру звільнення, збільшує тривалість робочого дня і тижня, легалізовує відеоспостереження на робочому місці, дає право роботдавцям приймати постанови, які можуть заміняти колективні трудові договори.

- Фактично новий трудовий кодекс дозволить звільняти будь-кого, будь-коли і просто так. - говорить Петро Петриченко.

Значно звужує новий Трудовий кодекс і права самих профспілок.

- Якщо раніше відстоювати та захищати трудові права працівників повинні були профспілки, то за новим Трудовим кодексом ці законні механізми впливу на владу практично забрали. - говорить керівник виконкому Громадської палати України Неля Ткачук.

Громадські виступи - єдиний спосіб у цій ситуації попередити прийняття антисоціального законопроекту, вважають профспілчани. Масовий мітинг у Києві, який збере разом противників закону, відбудеться 10 квітня. Відповідна акція запланована й у Вінниці. Її підтримає новостворене регіональне відділення Громадської палати України.


Переглядів: 3030
Поширень: 0