109 випадків спалювання сухої трави зафіксовано у минулі вихідні на території області.

Незважаючи на звернення Державної інспекції техногенної безпеки України, мешканці області продовжують спалювати сміття та сільськогосподарські залишки на полях та приватних ділянках.

Пориви сильного вітру та неконтрольоване спалювання призвели до випадків загоряння приватних помешкань.

Так, 24 березня після вигорання сухої трави, вогонь перекинувся на дачний масив у с. Сальник Калинівського району, внаслідок чого господарчі споруди трьох громадян були повністю знищені. У той самий день в результаті розповсюдження вогню по відкритій території пошкоджено вікна та двері у житловому будинку в смт Вендичани Могилів-Подільського району.

25 березня у с. Мізяків Калинівського району вогонь перекинувся на територію місцевого цегельного заводу, внаслідок чого знищено дерев’яну споруду та шиферну покрівлю площею близько 300 квадратних метрів.

Спалювання сухої трави є прямою загрозою екосистемі області, адже слід пам’ятати минулорічні випадки лісових пожеж, які хвилею прокотились по території країни. Тривожним сигналом є загоряння сухої трави на території села Кисляк Гайсинського району, внаслідок чого було пошкоджено 20 листвяних дерев.

Саме на необхідності запобігання пожежам в обласній екосистемі наголошувалось на спільній нараді, в якій брали участь представники Управління Держтехногенбезпеки, Територіального управління МНС, Управління лісового та мисливського господарства, підприємства Віноблагроліс та Служби автомобільних доріг області.

Насамперед під час наради обговорювались питання взаємодії у профілактиці пожеж та організації спільних дій у разі їх виникнення. Особливу увагу було приділено порядку залучення техніки Віноблагролісу місцевих пожежних команд до ліквідації лісових пожеж.

Статистика за попередні роки свідчить, що кількість лісових пожеж на території області зменшилась — констатував заступник начальника Управління Держтехногенбезпеки у Вінницькій області Дмитро Борівський. Однак питання попередження таких пожеж, особливо з настанням теплої погоди, не втрачає актуальності. Постійна співпраця із засобами масової інформації, розповсюдження листівок та розміщення застерігаючих банерів на рекламних конструкціях — таку роботу проводять співробітники Управління, щоб не допустити пожеж у лісах області.

У своєму виступі Дмитро Борівський звернув увагу представників облавтодору та Віноблагролісу на необхідність своєчасного прибирання залишків санітарної розчистки лісових насаджень поблизу автошляхів та місць відпочинку людей, отже саме зараз в області проводяться заходи по прибиранню та благоустрою території.

Результатом роботи спільної наради є розробка комплексу заходів, направлених на недопущення пожеж в обласній екосистемі, забезпечення своєчасного та ефективного реагування на випадки загорянь поблизу лісових масивів.



Переглядів: 3545
Поширень: 0