Ймовірно, у вирішенні цього питання без референдуму не обійтись - говорять найпоміркованіші учасники дискусій.

Церква наполягає

Початок суперечкам поклало звернення голів Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви, які закликали Верховну раду змінити законодавство і заборонити в країні аборти.

За словами голови УГКЦ Святослава Шевчука, в Україні в середньому на рік внаслідок абортів гинуть два мільйони ненароджених дітей.

- За 20 років незалежної України ми свідомо і добровільно вбили 40 мільйонів дітей, - каже він. - Тобто за цей час перестала існувати така нація, як українці - 40 мільйонів. На тлі цієї цифри ті діти, які народилися за 20 років, - це вцілілі, це ті, яких випадково оминула вбивча рука батьків.

Церкву радує, що українське суспільство не забуває: вбивство дорослої людини - це зло. Але це ж суспільство повинно дозріти до іншої думки: вбивство ненародженої дитини, її катування - зло не менше, ніж попереднє. Так вважає вінницький католицький священик, отець Микола Мишовський.

- Коли хтось дозволяє, щоб зло відбулося, стоїть поруч і не втручається - він стає не просто свідком, а співучасником вбивства. - говорить Микола Мишовський. - Адже міг запобігти, але не запобіг. Це стосується і вбивств, і згвалтувань. В тому числі й вбивства, і згвалтування Оксани Макар. Як і злочину проти будь-якої іншої людини. Але про Оксану Макар ми знаємо усі, і всіх це хвилює. А стосовно абортів ні. Тобто Осану Макар вбивати - це погано, а людей розчленовувати і по частинці витягати з материнського лона - це нормально. Але це ненормально!

За словами отця Миколи Мишовського, аборт - це вбивство. І церква апелює до 27 статті Конституції України "Кожна людина має невід\'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов\'язок держави — захищати життя людини. Тому аборт як людиновбивство має бути зупинений. - говорить Микола Мишовський.

Медики попереджають

Медиків ініціативи церковників не радують. У Міністерстві охорони здоров\'я підрахували, що за останні сім років кількість абортів в країні скоротилося більш ніж на третину. А інформація, поширена в засобах масової інформації щодо двох мільйонів щорічних абортів - чи не в десять разів перебільшена.

За останні десять років в Україні зменшилася кількість абортів у шість разів. Якщо в 90-х роках абортивним методом намагалися регулювати кількість дітей близько одного мільйона жінок щороку, то у 2011 році було зафіксовано 156193 аборти. Починаючи з 2001 року, кількість пологів перевищує кількість абортів. Зокрема, у 2011 році на близько 490 тисяч пологів, припало 156 тисяч абортів (з них понад 101 тисячу через небажану вагітність).

Заборона абортів призведе до смертності серед жінок, появи неповноцінних дітей та розвитку послуг медичного туризму, вважає завідуюча Центру планування сім\'ї Вінницької обласної клінічної лікарні ім.Пирогова Тетяна Ошовська.

- Ми вивчали світовий досвід під час проведення "Стратегічної оцінки щодо абортів в світі в 2008-2010 роках" в рамках програми ВОЗ, - пояснює Тетяна Ошовська. - Особливо в цьому плані показова Румунія. Там заборона абортів підвищила смертність серед жінок, а от народжуваність так і не зросла. Польща - теж зразок "бєзпрєдєла". Там заборонені аборти і польки змушені робити їх в інших країнах, в тому числі в Україні. Але у них є шенгенські візи, а у наших жінок - що?

За словами лікаря, не можна розглядати аборт, як якусь "вправу для дівчинки, або жінки, яка себе негарно поводить". Насамперед, це хірургічна операція, яка надає допомогу жінці. І виконана має бути якісно та безпечно.

Українкам, на думку вінницького медика, залишаться лише кримінальні аборти. А тоді різкого зростання жіночої смертності не уникнути.

Головний акушер-гінеколог України В\'ячеслав Камінський теж переконаний, що саме законність абортів дозволяє зараз тримати ситуацію під контролем.

- У переважній кількості випадків аборт – це не медична, а соціальна проблема. Якщо опитати жінок, які приходять на переривання, що стало причиною, ми почуємо – або відсутність житла, роботи, низька зарплата, неблагополучна атмосфера у родині, проблеми сімейного плану. Тому соціальна складова є визначальною, - каже В\'ячеслав Камінський.

Депутати сперечаються

Автором законопроекту про заборону абортів виступив депутат Андрій Шкіль.

У пояснювальній записці до законопроекту, метою та завданням документу є "заборона штучного переривання вагітності, крім випадків, коли це загрожує життю вагітної жінки".

Депутат вважає, що заборона абортів в Україні допоможе подолати демографічну кризу.

- Ухвалення закону про заборону переривання небажаної вагітності спричинить різке зростання кількості нелегальних абортів в Україні. - каже голова підкомітету з міжнародно-правових питань з гендерної політики Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олена Бондаренко. - Нелегальний аборт – це смертність і каліцтво жінок. Аборт – це величезна психологічна травма, рано чи пізно жінка приходить до моральних мук, до Бога з проханням її пробачити.

Заборона абортів, на думку Олени Бондаренко, повертає «визнання, що єдиною функцією жінки є лише репродуктивна, тобто вона має лише народжувати і дбати про дітей».

Натомість Андрій Шкіль у коментарях до власного законопроекту наголошує, що не боїться збільшення кількості кримінальних абортів.

- За останні 12 років населення України зменшилося на 5 млн. людей. Якщо така демографічна динаміка триватиме, то через кілька років народ України складатиметься переважно з іммігрантів - вихідців з Азії, – каже Андрій Шкіль.

- Я медик, і в мене немає скептичного ставлення до заборони абортів. Я підтримую ініціативу колеги, - говорить член комітету Верховної Ради з питань охорони здоров\'я Лілія Григорович.

Вона вважає, що виключень не уникнути. На її думку, дозвіл на аборти, враховуючи медичні протипоказання, інші чинники, повинна давати спеціальна комісія, в яку, крім медиків, повинен входити священнослужитель.

А от депутат Олександр Турчинов каже, що законопроект про заборону абортів взагалі не буде розглядатися найближчим часом. Для прийняття відповідного закону необхідно знати думку українців.
- Вважаю, що цей закон не буде розглядатися найближчим часом, і без референдуму його приймати не можна, - сказав він.

Громадськість схвильована

Феміністки кажуть, що заборона абортів - це наступ на право вибора жінки та громадянина.

Зокрема, президент Вінницької організації прогресивні жінки Наталя Козлова каже, що в разі необхідності жіночі організації відстоюватимуть свої права навіть у Європейському суді.

- Під ніби-то благородною метою йде відкритий наступ на свободу людини. - говорить Наталя Козлова. - Складається враження, що наші депутати вважають аборт чимось на зразок масажу. Вони думають, жінка від того молодшає, чи що?! Мало того, що процедура ця важка для жінки фізично, і морально, так давайте її ще й законом притиснемо! Тобто законодавці намагаються вгодити церковникам і наплювати на усіх жінок, яких своїми нелюдськими умовами штовхає на шлях аборту сама держава.

Насправді жодна свідома та розважлива людина не схвалює переривання вагітності як прийнятний спосіб регулювання народжуваності. Проте зменшення масштабів цієї практики має відбуватися шляхом запобігання небажаної вагітності, сексуальної просвіти і профілактики незахищеного сексу, доступністю контрацепції, але передовсім – моральним вихованням. Так вважає голова громадської організації «Українська асоціація дослідників жіночої історії» Катерина Кобченко.

- Представники церковних кіл та навчені ними віряни грають на релігійних почуттях громадян, демонструючи свою моральну і духовну вищість супроти зловмисних «захисників абортів». - говорить Катерина Кобченко. - Вони вперто не бажають помічати очевидного: заборона абортів не здатна знищити аборт як явище. Адже його основні, переважно соціальні причини, залишаться незмінними.

Зарубіжний досвід

Аборт прирівнюється до вбивства і на нього діє повна заборона в Афганістані, Венесуелі, Гватемалі, Гондурасі, Єгипті, Індонезії, Іраку, Ірані, Ірландії, Лівії, Сирії, ОАЕ і ще в ряді африканських країн.

З деякими обмеженнями та застереженнями за медичними, соціально-економічними показниками - в Алжирі, Аргентині, Болівії, Бразилії, Ізраїлі, Кенії, Мексиці, Польщі, Індії, Англії, Ісландії, Японії. В деяких країнах аборти дозволені у випадку згвалтування.

Свобода аборту діє в більшості європейських країн, включаючи Францію, Австрію, Чехію, Швецію, Бельгію, Німеччину, Італію, також в Австралії, Канаді, КНР, в Монголії та на Кубі.



Переглядів: 6416
Поширень: 0