Прес-конференція за участю представників громадських чорнобильських організацій та владних структур області, приурочена двадцять шостій річниці Чорнобильської катастрофи, відбулася 23 квітня у прес-центрі управління у справах преси та інформації облдержадміністрації. Присутні на прес-конференції начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації С.Вовченко, заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації А.Сопун, головний лікар Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення В.Даценко, голова Вінницької обласної громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» В.Войтов та голова Вінницької міської громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» М.Бойчук акцентували увагу журналістів на проблемних питаннях соціального захисту «чорнобильців», співпраці громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» із представниками органів влади під час вирішення нагальних питань, актуальності «медичного спадку» Чорнобиля, а також ознайомили журналістів із заходами, що відбуватимуться у Вінницькій області з нагоди 26-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

Про проведену у 2011 р. роботу та основні завдання по виконанню Чорнобильських програм у 2012 р. розповів начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Вінницької ОДА С.Вовченко, наголосивши на тому, що у поточному році обсяги фінансування збільшено за всіма бюджетними програмами, які фінансуються через обласне управління.

С.Вовченко, зокрема, зазначив: «У 2011 році по медико-санітарному забезпеченню було передбачено та профінансовано майже 300 тис.грн. на придбання ліків, витратних матеріалів для стаціонарного лікування постраждалих громадян та на утримання Вінницької регіональної міжвідомчої експертної комісії. У минулому році в стаціонарних відділеннях диспансеру проліковано майже 2300 постраждалих осіб. На поточний рік кошторисними призначеннями на медико-санітарне забезпечення передбачено 660,8 тис. грн.

Для проведення дозиметричної паспортизації 89 населених пунктів області, віднесених до зони радіоактивного забруднення у 2011 р. були передбачені кошторисні призначення в сумі майже 240 тис.грн., хоча протягом 2009-2010 рр. роботи не проводились через відсутність коштів за даною бюджетною програмою. Проведено аналіз 890 проб молока та картоплі на вміст цезію-137; проб на вміст стронцію-90 (100%); на пересувній лабораторії за допомогою лічильника випромінення людини проведені роботи по обстеженню мешканців 24 населених пунктів, віднесених до зони посиленого радіоекологічного контролю (замість запланованих 20 пунктів).

Згідно програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в 2011 р. придбана 3-кімнатна квартира вартістю майже 310 тис.грн. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації квартира передана Вінницькій міській раді для подальшого розподілу і заселення. Станом на 01.01.2012 р. в загальнообласному реєстрі постраждалих громадян на квартирному обліку перебуває 602 сім’ї , в тому числі 273 сім’ї – інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи та 329 сімей переселенців з радіоактивно-забруднених територій. Державним бюджетом України на 2012 р. за цією програмою в цілому по Україні передбачено 50 мільйонів гривень. Для Вінницької області заплановано 870 тис.грн.»
Заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації А.Сопун зупинився на питаннях соціального захисту громадян Вінницької області, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

Зокрема зазначено, що у Вінницькій області мешкає 95 837 осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які користуються пільгами, передбаченими Законом України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, з них: 5 108 осіб – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. : інваліди, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС – 2258 осіб; учасники ліквідації та потерпілі 2-ої та 3 категорії – осіб; діти, потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи – особи; учасники інших видів ядерних аварій і катастроф – 122 особи, вдови чорнобильців – 761.

Одним із ключових завдань реалізації державної політики при подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, зазначив А.Сопун, є захист людини, який здійснюється за основними напрямками: соціальним та медичним. Основи законодавчого забезпечення соціального захисту постраждалого населення закладено у Законі України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, яким під захист взято громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи.

«Більшість ліквідаторів Чорнобильської катастрофи сьогодні потребують серйозного лікування, – продовжив головний лікар Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення В.Даценко. – Станом на 1.01.2012 р. на Вінниччині у медичних закладах, підпорядкованих обласному управлінню охорони здоров’я та курортів, перебувало 95 377 осіб, що мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС. З них 4 557 — ліквідатори аварії, 5 559 – евакуйовані з радіоактивно-забруднених територій, 18 831 дитина. За перший квартал 2012 р. вже проліковано понад 620 «чорнобильців».

За словами В.Даценко, медикам вдалося оглянути 99,6% постраждалого населення області і в понад 80% цих людей виялено різноманітні патології. Про прогресуюче погіршення здоров\'я “чорнобильців” свідчить і те, що кількість осіб з інвалідністю серед них щороку зростає. Якщо 2010 року цей показник становив 17.2 на 10 тис. населення, то 2011-го — вже 22.7. Торік вперше отримали групу інвалідності 55 ліквідаторів.

Як зазначив В. Даценко, минулого року в області проведено моніторинг і встановлено, скільки людей, що постраждали від радіації, потребують дороговартісного лікування та оперцій. Як з\'ясувалося, 87 “чорнобильців” потребує заміни суглобів, 1 — серцевих клапанів, 33 — стентування, а сім осіб потребують кардіостимулятора. Останні три роки кошти в державі на таке лікування не виділялись. І лише восени минулого року на ці потреби область отримала 183 тис. гривень.

Лікарі і «чорнобильці» констатують, що позитивні зрушення у медико-санітарному забезпеченні людей, що простраждали від аварії на ЧАЕС, все ж відбуваються. Проте і смертність серед “чорнобильців” чимала. За словами В. Даценка, лише торік на Вінниччині померли 1610 “чорнобильців”, з них 73 — це ліквідатори аварії. Абсолютна більшість — через хвороби системи кровообігу — 78.6%, 11.5% - через онкологічні захворювання.

Двадцять шість років тому наймасштабніша техногенна катастрофа повністю змінила світову систему координат. Але люди, які залишили своє здоров’я у Чорнобилі, не повинні бути забуті чи покинуті. Не лише в Україні, а й у Європі дедалі частіше відбуваються заходи, пов’язані із Чорнобильською трагедією. Таким чином суспільству доносять все те, що було під грифом «таємно», аби у майбутньому запобігти повторенню світового лиха.

 



Переглядів: 5741
Поширень: 0