Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» на замовлення Міністерства енергетики та вугільної промисловості закінчує розробку Кадастру майданчиків для будівництва енергоблоків нових АЕС в Україні.

Про це повідомив заступник головного інженера інституту Віктор Шендерович в ході Міжнародної конференції «Український ядерний форум-2012: плани і перспективи розвитку атомно-енергетичній галузі», передає АtomNews.info.

Вже названі сім найбільш перспективних пунктів розміщення майбутніх АЕС, в т.ч. Новодністровський пункт (Сокирянський район Чернівецької або Могилів-Подільський район Вінницької областей).

Крім того, це Красноплавский пункт (Лозівський район Харківської області), Чигиринський пункт (Чигиринський район Черкаської області), Червонооскільський пункт (Ізюмський район Харківської обл.), Павлопільский пункт (Новоазовський або Тельманівський райони, Донецької області), пункт "Славгородський-1» (Синельниківський район Дніпропетровської або Вільнянський район Запорізької області), а також Горностаївський пункт (Горностаївський район Херсонської області).

За словами Віктора Шендеровича, повністю кадастр повинен бути готовий вже до кінця 2012 року. Таким чином на території України будуть остаточно визначені 33 можливих пункту розміщення атомних станцій, кожен з яких передбачає приблизно по три майданчики.

В свою чергу кожен майданчик по площі розміщення займає 500-900 га. Після затвердження кадастру їх планується вивести з господарського обороту.

Нагадаємо, в 1965-1966 роках Київське відділення "Теплоелектропроект" провело обстеження 16 пунктів у Вінницькій, Київській та Житомирській областях з метою виявлення відповідною і найбільш економічної майданчика для розміщення атомної електростанції. З цих 16 пунктів 15 були відхилені. Вони не відповідали необхідним вимогам для розміщення атомних електростанцій або не були узгоджені з міністерствами та відомствами УРСР. В шістнадцятому пункті була побудована Чорнобильська атомна електростанція.


Переглядів: 8379
Поширень: 0