У Вінниці масово оформляють карту поляка. Щодня до обласного архіву приходить близько 20 людей. Документ дає право їздити до Польщі без візи, безкоштовно навчатися й мати стипендію, працювати нарівні з польськими громадянами та створювати бізнес, отримувати невідкладну медичну допомогу. Як повідомляє Газета.ua, генеалогічна довідка коштує 56 гривень.

— В архіві шукають документи польських родичів, — каже архівіст Олена Ількова, 32 роки. — Через шалений попит католицькі книжки стали такими пошарпаними, що мусимо терміново їх оцифровувати. Щодня в читальній залі в нас аншлаг — зайняті всі 18 стільців. Тому записуємо в чергу за тиждень наперед. Інколи люди шукають потрібний документ тижнями, а потім не можуть правильно прочитати шрифт.

— Треба вказати повністю ім\'я, рік народження та село, де жив родич. Ми беремо метричні книжки костелу, найближчого до того села. Якщо людина ходила в костьол, значить, точно не єврей і не православний. Проблема виникає в дореволюційних записах. Бо тоді національності не вказували. А консульство вимагає слова "поляк". Тоді дивимося справи репресованих у 1930-х. Поляків серед них було найбільше. Є ще одне джерело — це погосподарські книжки повоєнного часу, які лежать у сільрадах, — розповідає директор обласного архіву Юрій Легун.

56-річна Галина Козмінська оформляє карту поляка для своєї молодшої доньки Антуанети. Планує відправити її на навчання.

— Старша Яна вчиться в Краківському економічному університеті, а молодша хоче поступати в Лодзь у медуніверситет, — пояснює Галина Станіславівна. — Там нема тестів при вступі, а маючи карту поляка, можна вчитися на державному ще й получати стипендію.
Галина зателефонувала в консульство, записалася на співбесіду.
— У нас є довідка, що моя мати Агнешка — полячка. Крім цеї довідки, треба український і закордонний паспорти, свідоцтво про народження. Щоб попасти на співбесіду в консульство, записуватися потрібно за тиждень. Якщо пані в консульстві чує, що ви погано говорите польською, на співбесіду не запише, а порадить учити мову. Коли Янка получала карту, черг не було, а мову достатньо було знати на тройочку. Тепер вимагають досконалого говоріння. Крім мови, треба знати культуру і традиції Польщі. Нам це легко, бо ми з 6-річного віку ходимо в костел, але щоб підтягнути мову, прийшлося наймати репетитора. За годину уроку платила 50 гривень. Це дорого, але спеціалістів із польської у Вінниці небагато.
Антуанета пройшла співбесіду в консульстві, тепер чекає на отримання карти.

— Наші документи перевірили у Вінниці, потім відіслали на Варшаву. Дозвіл прийде через місяць. Учитися там вигідно, бо студенти отримують гарну стипендію. На наші гроші понад тисячу гривень. Там хороші гуртожитки, живуть по двоє. Є гаряча вода, євроремонт, гарні меблі. Скрізь є доступ до інтернету. Янка безплатно говорить по скайпу кожен вечір. Раз на рік можуть зібрати гроші на подорож. Зимою їздили в Швейцарію кататися на лижах. До старшої доньки їжджу двічі на рік. Приїду, полюбуюся як там всьо гарно, яка моя дочка щаслива, і мушу вертатися назад.

Карту поляка можна отримати й тим людям, які не мають польського походження. Треба надати довідку з будь-якої польської організації. У ній має бути вказано, що ви щонайменше три роки здійснювали активну діяльність на користь польської національної меншини. У Вінниці таких організацій є близько 20. В області документ видають із 2008-го безкоштовно на 10 років.


Переглядів: 17772
Поширень: 0