Опік плодових – небезпечне карантинне захворювання плодових насаджень. Вперше виявлено та ідентифіковано збудника бактеріального опіку плодових в Закарпатській області (2003 р.). При проведенні контрольних обстежень плодових насаджень у Вінницькій області в 2011 році, зокрема в Бершадському районі обстежено 167 га, виявлено опік плодових у промисловому саду Могилів-Подільського району, що свідчить про інтенсивне поширення захворювання. Найбільший ризик прояву хвороби припадає на період інтенсивного росту дерев.

Хвороба проявляється головним чином на суцвіттях, пагонах, гілках та плодах.

Квітки та пагони, які тільки що розпустилися, раптово в\'януть та чорніють. Чорніє і скручується також листя, але не опадає, а залишається на гілках, нагадуючи опалені вогнем дерева. Уражуються і незрілі плоди, які чорніють і так само, як і листя, не опадають, а залишаються на дереві.

Бактеріальним опіком уражується більше 200 видів рослин, особливо сильно – дерен, глід, айва, яблуня, груша, горобина.

Основними переносниками збудника на невелику відстань є комахи-запилювачі (бджоли, оси, мухи, джмелі та фітофаги-попелиці, галиці тощо). Захворювання може передаватись під час окулірування дичок, на що слід звертати особливу увагу при використанні прищепного матеріалу інших сортів плодових дерев. Оскільки бактеріальний опік зустрічається в скверах, лісових насадженнях та на присадибних ділянках, повністю викорінити це захворювання неможливо.

Боротьбу ускладнюють часті періоди ураження впродовж вегетації та обмежені можливості проведення хімічних обробок. Тому рекомендуються такі агротехнічні заходи: – сильно уражені опіком плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх; – при незначному ураженні окремих гілок опіком проводять п\'ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових дерев бордоською рідиною; – у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 2025 см від місця ураження, старих – на відстані 10-15 см; – як профілактичний захід рекомендується проводити викорчовування дикорослих груш, яблунь, які можуть бути джерелом інфекції.



Переглядів: 5153
Поширень: 0