Проект «Вінниччина – регіон активних жінок» втілює вінницька громадська організація «Україна-Польща-Німеччина» спільно із польськими партнерами в рамках програми «Польська допомога розвитку-2012» Міністерства Закордонних Справ Польщі. Окрім освітніх тренінгів про те, як розпочати та вести свій бізнес, учасниці з перших вуст дізнаються про складові успіху бізнесменок - вінничанок та полячок.

Учасники проекту «Вінниччина – регіон активних жінок»

«Мрії – збуваються!»

Людмила Косаківська, 25 років, місто Гайсин, учасниця проекту:

Учасниця проекту «Вінниччина – регіон активних жінок»-Про проект дізналась через мережу Інтернет – відвідую сайти громадських організацій, які пропонують цікаві ідеї. Заявку подала майже в останній день. І – пройшла конкурс! Ура!!! Мрії – збуваються! Проект - щось новеньке для нашого регіону. Він змістовний та, сподіваюсь, буде ефективним. Очікую зустрічей із цікавими успішними жінками, щоб надихнутись їх прикладом, почерпнути знання, бо вважаю, що їх у мене недостатньо. Декілька років тому закінчила університет за спеціальністю менеджмент зовнішньо-економічної діяльності. Але я із тих людей, яких не влаштовують другорядні ролі, прагну бути лідером. Ідей у мене дуже багато, певна, що участь у проекті допоможе знайти шляхи для їх втілення. Наразі для мене приклад жінки-бізнесмена моя перша роботодавець, директор підприємства. У неї семеро дітей і за підтримки чоловіка вона успішно керує власним бізнесом.

Учасниця проекту «Вінниччина – регіон активних жінок»Світлана Сільченко, 31 рік, місто Жмеринка, учасниця проекту:

-Я - член громадської організації «Унікальна країна» і про проект дізналась від свого друга – голови громадської організації «Право» Віталія Дороха. Маючи досвід ведення підприємницької діяльності – у мене власний магазин з продажу взуття - я прагну зростати. Постійно знаходжу нові аспекти приваблення клієнтів – веду сторінки у соцмережах, проводжу акції, свята, вигадую незвичні флаєра. Мій життєвий принцип: «Ми робимо самі себе і отримуємо те, на що заслуговуємо». На власному прикладі переконалась, немає неможливого і якщо ми хочемо щось досягти, повинні рухатись уперед. У мене інвалідність і я не приховую цього, але я не зломилась і хочу довести іншим, що меж можливостям не має, якщо є велике бажання та ініціатива. Сподіваюсь від проекту отримати нові знайомства, зв’язки, знайти ділових партнерів.

Аліна Король, 23 роки, місто Вінниця:

Учасниця проекту «Вінниччина – регіон активних жінок»- Я – помічник адвоката, приватний підприємець. Знаю, що розпочинати власну справу важко, бо більшість лише окреслюють для тебе певні питання, а головне, як правило, замовчують. Цей проект важливий для мене, бо це досвід європейської успішної країни, яка нам споріднена. Проблеми спільні і поляки можуть поділитись досвідом їх вирішення - позитивним і негативним, щоб ми на ті самі граблі не наступали. Наразі поляки ведуть багато бізнес-проектів в Україні, але вони юридично незахищені: небагато адвокатів, які спеціалізуються на подібному захисті. І у цьому напрямку поле для діяльності активне. Я вивчала польську мову понад 9 років, знаю англійську, італійську. Відтак, вже бачу певні перспективи для себе. Розумію, що непросто поєднувати родину і бізнес, але потрібно знаходити баланс. Жодна бізнес-леді не є щасливою, якщо її вдома не чекають діти і коханий чоловік.

«У Польщі є приклади успішних українок»

Анджей Крузель, Староста Сташовського повіту, партнер проекту (Республіка Польща):

-Досвід співпраці із Вінницькою областю позитивний: проводили різні зустрічі для різних категорій жінок – освітяни, працівники культури, органів місцевого самоврядування. Такі зустрічі відбувались у нашому повіті. Відзначу, що всі жінки були дуже активні, вони задавали цікаві і важкі питання. Із загальної кількості учасниць попередніх проектів вдалось активізувати до діяльності близько 570 жінок, а це 1/5. Відтак, як тільки відкрилась можливість реалізації міжнародного проекту, сумнівів, що його потрібно втілювати на Вінниччині, не було. Маємо також приклади, коли українки успішно ведуть власну справу у Польщі. Це надихає.

Марек Міка, голова Конецького товариства підтримки підприємництва, лідера проекту (Республіка Польща):

Лідер та партнер проекту  «Вінниччина – регіон активних жінок»-Семінари і тренінги, які ми пропонуємо, спрямовані не лише на те, щоб активізувати, а ще й переконати жінок, щоб вони мали усвідомлення того, що можуть і хочуть розпочати власну господарську діяльність, і, у тому числі, підприємництво. Основні заходи заплановані в Україні, оскільки вважаємо важливим регіональний аспект. Відтак, залучені фахівці із Вінниці. Зокрема, учасниці проекту зустрілись із успішними вінничанками - Вікторією Семенюк, власницею дизайн-студії «Вікторія» і редактором журналу «Свадьба до и после», Оксаною Бесараб - власницею салону краси «Релакс». Також відвідали виробництво - цукерню «Солодка мрія», познайомились із власницею Наталею Побережною. Але зрозуміло, що коли ми приїдемо у серпні до Польщі, то познайомимо учасниць проекту із успішними полячками. Так, жінкам, які поєднують професійну кар’єру і родину, непросто у житті. Знаю це, бо моя дружина викладає у гімназії і відповідно також багато працює. Але суспільство поважає жінок, яким вдається поєднати професійне життя із життям матері, дружини - це рівень Чемпіонів Світу.

«Перевага – мешканкам районів»

Андрій Кавунець, координатор проекту (ГО «Україна-Польща-Німеччина):

Координатор проекту «Вінниччина – регіон активних жінок»-За проектом ми відібрали 40 вінничанок, перевага надавалась тим, хто живе у районах. Окремим рядком було прописано участь щонайменше однієї представниці із кожного району області, міста обласного підпорядкування і, відповідно, 8 жінок із міста Вінниці. Рекламували проект в Інтернеті, на телебаченні, у пресі. Надійшло чимало заявок: найбільший конкурс - у Вінниці – 30 заявок. Переможниць визначали за набраними балами, анкету та систему оцінювання нам надіслали польські партнери. Враховувалась освіта, знання іноземних мов, рівень володіння комп’ютером та пошуком в Інтернет. Приємно вразило, що у районах і у Вінниці сума балів практично не відрізнялась. Усі учасниці практичні, активні, або прагнуть розпочати свій бізнес, а ті хто вже ведуть підприємницьку діяльність – започаткувати нові напрямки роботи. У проекті від тренерів вони дізнаються, як створити власне підприємство, писати бізнес-плани, звітність, працювати із спонсорами, створювати рекламу. У серпні заплановано візит до Польщі. Також, в рамках проекту передбачено створення Центру підтримки підприємництва. Він знаходитиметься в офісі організації «Україна-Польща-Німеччина». Передбачено закупівлю комп’ютерного класу на 10 робочих місць. Матимемо систему доступу до дистанційного навчання із польською платформою. І всі бажаючі зможуть прийти, отримати необхідну консультацію, оцінку своїх бізнес-планів, передивитись матеріали семінарів. Сподіваюсь, що цей бізнес-центр стане стимулом до сталого розвитку бізнесу в регіоні.

«Жінкам-бізнесменкам притаманний дух авантюризму»

Учасниця проекту «Вінниччина – регіон активних жінок»Марія Добровольська, психолог:

-Жінка-бізнесмен окрім того, що має бути розумна та освічена, повинна мати у собі дух авантюризму. Тому що інші тут не «виживають». Типовий портрет бізнес-леді: жінка, упевнена у собі, всебічно розвинута, енергійна, активна, бачить свої перспективи та напрямки, в яких вона може і хоче розвиватись. Але багатьом нашим жінкам не вистачає певного «поштовху», щоб розвиватись і подібні проекти дуже стимулюють. Звичайно, чоловікам важко витримати біля себе самодостатню жінку. І слід вже розпочинати відповідні тренінги для чоловіків 

За статистикою Вінницького обласного центру зайнятості, більше половини безробітних на Вінниччині – жінки (55,5%). Але кількість робочих жінок для жінок набагато менша, конкурс серед бажаючих працювати жінок є набагато більшим, ніж серед чоловіків. На відкриття власної справи у жінок не вистачає знань, фінансів та віри у власні сили. Проект «Вінниччина – регіон активних жінок» співфінансовано в рамках програми «Польська допомога розвитку-2012» Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща. Проект буде реалізовуватись у Вінницькій області України та у Конецькому і Сташівському повітах РП з 12 березня по 30 вересня 2012 року.



Переглядів: 5774
Поширень: 0