Новий Митний кодекс, що набуде чинності з 1 червня, передбачає, що українці, які повертаються з-за кордону, зможуть безмитно завозити товарів на суму до 1000 євро.

Тепер 10% від його вартості стягуватись не буде. Як пояснив один з авторів кодексу нардеп Євген Царьков (КПУ), в ньому об\'єднані 65 законів, з\'явився принцип пост-аудиту - можливості перевірити реальну вартість товару після його ввезення в Україну, і введена персональна відповідальність митника за порушення, пише "Сегодня".

"Митник перестав бути всемогутнім, його права обмежені перевіркою правильності оформлення документів на вантаж (документів стало вдвічі менше - 14 замість 28) для бізнесменів, а для громадян - контролем за ввезенням і вивезенням заборонених товарів (зброя, дорогоцінні метали, антикваріат) без належного оформлення", - розповів нардеп.

За його словами, це дозволить очистити митницю від корупції, адже немає сенсу, наприклад, давати хабар за пропуск фури з квітами, якщо документи в порядку, але інспектор вважає, що ціна занижена - все одно максимум через 4 години він зобов\'язаний дозволити в\'їзд.

Як розповіла екс-співробітниця митниці Ірина, багато інспектори, які котнролювали проїзд вантажівок з товаром, звільняться, адже місця перестануть бути "хлібними", або, якщо не буде жорсткого контролю зверху, почнуть активніше кришувати "сірих" імпортерів (ввезення за заниженою вартістю), побори з яких виростуть. Їм вигідніше відкупитися, ніж підпасти під пост-аудит.



Переглядів: 3610
Поширень: 0