Бронзовий бюст відомого хірурга Миколи Пирогова, встановлений на території Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.Пирогова, замінили копією. Вона трохи вища (на 8 сантиметрів. - Авт.) за оригінал і виконана з бетону, який вкрито спеціальним шаром фарб. Саме вони імітують бронзу.

Як ми повідомляли раніше, у лютому з території "пироговки" прибрали від гріха подалі мідний бюст Пирогова.

Над виготовленням копії погруддя Пирогова протягом місяця працювала сім\'я вінницького скульптора Володимира Овраха. Він разом із синами Андрієм і Романом відреставрував оригінал 1924 року, знявши з нього усі шари фарби. Далі із бюсту був виготовлений зліпок.

- За зліпком ми вилили з бетону точну копію погруддя і обробили поверхню таким чином, щоб воно здавалось бронзовим, - розповів Володимир Оврах. - Правда, копію довелось підняли на вісім сантиметрів вище - гармонійніше на камені виглядає. Оригінальне погруддя, швидше за все, спершу розміщувалось у помешканні і має камерний характер. Його виготовив невідомий майстер за точною копією бюста Іллі Рєпіна.

Директор музею імені Людвіга Малиновського обласної лікарні ім.М.Пирогова Нонна Древа розповіла, що оригінал бюсту Пирогова зараз зберігається у музеї, яким вона керує.

- Швидше за усе, його перенесуть у хол нового корпусу хірургічного відділення лікарні, яке зараз будується, - зазначає Нонна Древа.

Нагадаємо, що оригінальне погруддя уже двічі викрадали і здавали на металобрухт. Погруддя навіть фарбували, щоб не привертало увагу крадіїв.



Переглядів: 5104
Поширень: 0