У 2009 році Вінницька міська рада затвердила програму «Вінниця - місто, дружнє до дітей». Таким чином виконавчі органи міської ради поставили перед собою завдання створити необхідні умови для того, аби Вінниця стала комфортною, зручною і відкритою для дітей. Відповідно, активізувалась робота усіх підрозділів міської ради, робота яких в тій чи іншій мірі пов\'язана із дітьми. Кожен департамент і відділ розробив свої заходи і відпрацював шляхи їх реалізації. В результаті цієї роботи у вінницьких школярів зросла успішність, побільшало спортивних і творчих досягнень, активніше запрацювали дитячі омбудсмени та шкільні лідери, в місті значно поменшало негативних проявів поведінки серед підлітків.

Про свою роботу з дітьми в напрямку правової освіти на черговому засіданні виконавчого комітету розповіла начальник служби у справах дітей Людмила Шафранська. За її словами, позитивна динаміка по зменшенню кількості підлітків, які скоюють злочини, в тому числі пов\'язані і з покращенням правових знань дітей міста та посиленням профілактичної роботи. За останні роки вона значно активізувалась. У 2011 року працівники служби у справах дітей провели 73 зустрічі з учнями, студентами та їх батьками у навчальних закладах міста. Такими заходами було охоплено близько шести тисяч осіб. За п\'ять місяців цього року вже було проведено майже 50 таких зустрічей, в яких взяли участь 3320 осіб.

Окрім цього, минулого року працівники служби у справах дітей провели більше 600 профілактично-роз\'яснювальних бесід з підлітками та їх батьками з метою роз\'яснення вимог законодавства України у сфері охорони дитинства, норм права, що передбачають юридичну відповідальність за правопорушення. Протягом поточного року проведено вже 572 таких бесіди.
Іще однією формою роботи у напрямку правової освіти дітей та дорослих є надання соціально-правових консультацій. Минулого року служба у справах дітей надала більш ніж 1200 таких роз\'яснень, а у поточному - вже понад 1000.

У місті проводиться ще ряд заходів, спрямованих на підвищення правової освіти дорослих і дітей. До цієї роботи долучаються і вчителі шкіл та викладачі навчальних закладів усіх рівнів акредитації. «Результатом активної роботи з поширення правових знань серед дітей міста, превентивної та профілактичної роботи щодо попередження правопорушень в підлітковому середовищі, стала тенденція до зниження рівня злочинності серед неповнолітніх міста Вінниці, - говорить начальник служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмила Шафранська. - Разом з цим актуальними залишаються питання бездоглядності, правопорушень та злочинності у дитячому середовищі. Для посилення роботи у цьому напрямку ми плануємо у цьому році залучити до просвітницької діяльності представників громадських організацій міста, дитячої громадської організації «Лідер», дитячої дорадчої ради, членів координаційної ради з питань впровадження програми «Вінниця - місто, дружнє до дітей», дитячих омбудсменів тощо».


Переглядів: 3177
Поширень: 0