Ця інформація про "педагогів-кріпаків" із легкої руки нардепки Лесі Оробець швидко облетіла інтернет.

У своєму блозі на «Українській правді» депутат розказала про вчительку іноземної мови з Липовця. Мовляв, цій мешканці Вінницької області без будь-яких пояснень зателефонували з міліції і повідомили, що вранці за нею приїде машина.

Здивована вчителька тільки й встигла сказати, що вранці зайнята в навчальному закладі. У відповідь їй пояснили, що «з директором домовилися».

Надалі з\'ясувалось, що вчительку зобов\'язали з 8.00 до 20.00 перебувати «на добровільних засадах» в черговій частині місцевого райвідділу міліції і відповідати на запитання, які надходять на іноземній мові. Враховуючи законослухняність педагогів - cуперечок із міліцією вона не влаштовувала. Єдине, що наважилась - спитати: що ж то за добровільність така, коли людину передають ніби річ, у аренду...

Це питання "Місто" переадресувало начальнику управління освіти Вінницької області Ігорю Івасюку.

- Справді, свого часу ми отримали від управління внутрішніх справ звернення, - розказав Ігор Івасюк. - Там йшлося про те, що чи не найбільша проблема під час "Євро-2012" для вітчизняних правоохоронців - подолання мовного бар\'єру з громадянами іноземних держав. Відреагувавши на це звернення, ми написали листа керівникам органам управлінь освіти райдержадміністрацій та міських рад. У листі поінформували про проблеми міліції, а також просили чиновників на місцях обговорити питання щодо залучення викладачів - учителів іноземних мов навчальних закладів до роботи в якості викладачів-волонтерів при чергових частинах міліції. Ніяких наказів, щодо примусового чергування педагогів у райвідділах міліції управління освіти не видавало. Та й жодним іншим документом це не передбачено.

Чому у Липовці прохання для обговорення сприйняли як наказ до дії - не відомо. Але те, що перестарались - безсумнівно.

Волонтерами й справді тримається будь-яке важливе та корисне починання в світі. Та й у допомозі правоохоронцям теж нічого ганебного немає. Але волонтер - це перш за все людина, яка надає допомогу за власним бажанням, а не під примусом. Людина, яку можна примусити - кріпак. І ніякими доброчинними гаслами таке ганебне рабство не виправдати.



Переглядів: 3976
Поширень: 0