Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення зміни до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення» щодо посилення відповідальності за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків з виховання дітей.

За ухвалення відповідного рішення проголосував 301 народний депутат із 411 зареєстрованих у сесійній залі.

Ініціатор проекту - депутат Володимир Мойсик. Він переконаний, що ця законодавча норма буде сприяти покращенню відповідальності за обов’язки з виховання дітей.

- Діти не несуть відповідальності за вчинки своїх батьків, а батьки навпаки - зобов\'язані відповідати за вчинки своїх неповнолітніх і малолітніх дітей. – каже Володимир Мойсик. - Але як показує статистика, зокрема, правоохоронна і місцевих рад, ці сім\'ї є, як правило, неблагополучні. Ті штрафи, які стягуються, реально стягнути неможливо. Тож я пропоную як альтернативу замість штрафів, якщо вони не можуть бути сплачені, громадські роботи. Тобто праця у лікарні, на автовокзалі, на підмітанні вулиць.

Законопроект передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від п\'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин.

Вчинення неповнолітніми правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 50 годин.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Зрозуміло, що акцент у законі робиться саме на батьках дітей-правопорушників. Але який сенс карати їх «карбованцем», якщо, як правило, в цих родинах і так скрута? В будь-якому випадку постраждають діти.

Складається враження, що замість грунтовно попрацювати над створенням соціальних служб, соціального супроводу таких родин, як це десятиліттями практикується в Європі, депутати обрали найлегший шлях.

Принаймні, про це говорять відгуки вінничан у соціальних мережах:

"Є деякі практики державного втручання, які для мене вже за межею дозволеного. Силове втручання в особисті взаємини людей (мова не йде про насильство) - ось це вже за межею прийнятного. І взагалі, так гидко від подібного, що хочеться матюкатися і бризкати піною з рота, бр..."

"Найчастіше такі сім\'ї і без того гроші потребують".

"Спочатку створюють батькам "неумови" життя, а потім хочуть за це їх ще й обдирати остаточно. Виродки. Нехай нам спочатку заплатять штрафи за "пакращення".

"Для початку потрібно почати штрафувати недбайливих парламентарів".


Переглядів: 3800
Поширень: 0