На Вінниччині – близько 17 тисяч донорів. Такі результатати соціологічного аналізу. І за п’ять останніх років кількість донорів в області суттєво не змінюється.

У радянські часи кров в основному здавали за призовом партії і народу. У наш час кров здає 98% населення. Щоправда, робиться це для родичів, друзів, близьких, а не для віртуальних пацієнтів. Крім того, за даними статистики, 30% донорів - медпрацівники.

Зібрана кров за 1 день

З метою залучити людей до здачі крові проводяться Дні донора: на підприємствах, університетах, у різного типу установах.

Сергій Предатченко, лікар- Оскільки підприємства в наш час приватні, який хазяїн заводу захоче організовувати донорство своїм працівникам, звільняючи їх на три дні від праці, зупиняючи виробництво? – зазначає лікар вищої кваліфікаційної категорії Сергій Придатченко. - Взагалі, процедура одержання крові чи плазми надзвичайно стерильна і безпечна. Донори, що періодично здають кров отримують пільги.

Донор, котрий безкоштовно здав кров 40 (60 разів плазму) або більше разів може отримати звання "Почесний донор України".

На державному рівні для донорів затверджені такі пільги: надбавка до пенсій у розмірі 93 гривень, забезпечення препаратами крові та її компонентами. Найближчим часом планується встановити надбавки до стипендій студентам, котрі здають кров.

Карантизація плазми

Втім, не всі передбачені донорам пільги «працюють». Наприклад, 50% знижки на медикаменти, безкоштовні путівки у санаторії.

На Вінниччині протягом 2012 року було нагороджено близько 150 донорів. Відбувається нагородження щоквартально. Також відзначено рекорд: вінничанин Констянтин Балаканов благодійно здав кров 139 разів, всього 59 літрів цільної крові – він був нагороджений президентом званням Заслужений донор України.


Переглядів: 4273
Поширень: 0