Цю думку днями у Вінниці почули від віце-прем\'єр-міністра Сергія Тігіпко учасники круглого столу «Започаткування сталого механізму фінансування ОСББ в Україні».

Віце-прем\'єр України Сергій Тігіпко:

- Енергоефектинвність для нас надзвичайно пріоритетна. Ми зараз отримуємо найдорожчий газ у світі, дорожче нас жодна країна газ не купує. Вже цей факт змушує нас міркувати як же зменшити енергоспоживання. Робота тут потрібна комплексна.

Свого часу ми прорахували програму підняття тарифів. Якби пішли на такий крок, квартирна плата зросла б одразу на 32,5%. Але який шанс ми при цьому даємо людям - чи є кредитні лінії для фізичних осіб, чи для ОСББ, щоб вони могли запроваджувати технології енергозберігання? Ні, нині таких можливостей немає. Я не говорю вже про здешевлення таких кредитних ліній.

Тобто якщо піднімати тарифи без комплесної реформи - це шлях у нікуди. Натомість вважаємо, що треба дати можливість чи через ОСББ, чи індивідуально, дати людям шанс на заміну котлів, вікон, дверей, на утеплення будинків. Безумовно це треба робити за допомогою банківського кредитування. Лише потім, захистивши 90-95% населеня, ми могли б говорити про реальне підвищення тарифів і навіть велике підвищення тарифів.

Є думка, що ОСББ не можуть брати кредити. Це не зовсім вірно. Обєднання співвласників багатоквартиних будинків можуть кредитуватись, адже в них є рахунки, які вони кожного разу використвують при оплаті. Їх можна використвувати у якості залогу. Ми в уряді зараз якраз відпрацьовуємо схему яка б дозволяла ОСББ це робити без проблем. Єдина складність - льготники, нині ми якраз думаємо як цих людей виділити з загалу.

Мер Вінниці Володимир Гройсман:

- Навіть якщо тарифи нині не відповідають економічно обгрунтованим, так чи інакше всі ті втрати, які нині є у межах країни, все рівно компенсуються. Наприклад, на рівні розрахунків "Нафтогазу" і держбюджету, або коли держава покриває різницю в тарифах.. Але якщо все розставити на свої місця, буде менше тіні, буде більш зрозумілою сама система розрахунків, будуть захищені ті, хто потребують захисту.

Саме в цьому сенсі надзвичайно важлива модернізація житлового сектору. Зокрема, ми визначили стратегію розвитку міста до 2020 року, одним із її пріоритетів якраз і є якісні комунальні послуги. Найбільші енерговтрати пов\'язані не з етапом виробництва, або транспортування енергоносіїв, а саме з їх споживанням. З одного боку - це наша проблема, з іншого - можливості. Бо є серйозне поле для інвестування, для модернізації, для отримання економічного ефекту.

Складніше інше - щоб вирішити ті завдання, які ми перед собою поставили, потрібно щонайменше три річних бюджети міста. Чи може держава дати такі кошти - ні. Чи може місцевий бюджет знайти такі кошти самостійно - теж ні. Щоб досягти успіх, місцевій владі треба залучати капітал мешканців, капітал комерційних банків. Ми усі маємо стати партнерами.

Керівник прокету IFC "Енергоефективності житлового сектору України" Гжегош Гайда:

- В усіх країнах, де мы працювали спостерігається одна тенденція. Коли мешканцям попонують два варіанти - малі інвестиції, які швидко окупляться, або великі, термін окупності яких значно більший, люди завжди обирають другий варіант. Адже він дасть не тільки покращення комфорту проживання, а й підвищить вартість самого житла. Серйозний ремонт, або запровадження енергозберігаючих технологій - вигідна інвестиція. Це легко зрощуміти, бо для більшості квартира - найбільший елемент майнового статку. Чим вона дорожча, тим краще.

Аби розраховувати на дієвість кредитування ОСББ, маємо врахувати, що мешканці мають самі відповідати за майбутні зміни, вони мають бути одностайні в своєму виборі, а також спільно брати участь у витратах на утримання будинку. На прикладі наших вінницьких патнерів ми бачимо, що це можливо.

Заступник голови правління "Укргазбанку" Олена Дмітрієва:

- Банки зацікавлені в засобах забезпечення кредитів - це можуть бути муніципальні кошти, казначейські гарантії, або гроші міжнародних організацій. Якщо буде цільовий фонд під усі ці енергозберігаючі проекти, банк візьме лише свою маржу у 2-4%, а позичальники зможуть розраховувати на дешеві кредит.



Переглядів: 3979
Поширень: 0