Борги перед Пенсійним фондом можна сплачувати частинами протягом двох років. Дозволяється також це робити без пені і штрафів. Це - можливо, якщо підприємство укладе з Фондом угоду про розтермінування боргу.

Таке погашення заборгованості стало можливим завдяки Закону України №4814-VI "Про внесення змін до розділу VIІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо стимулювання сплати поточних платежів з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та погашення заборгованості до Пенсійного фонду України, який набув чинності 12 червня 2012 року.

Право на «розстрочку» мають як фізичні, так і юридичні особи, які заборгували перед Пенсійним фондом до 31 грудня 2010 року. Із відповідною заявою слід звернутись протягом найближчих шести місяців до територіального управління ПФУ.

- Пенсійний фонд вивчає матеріали особового рахунку і укладає з платником договір «розстрочки» на 24 місяці, - пояснює начальник управління Пенсійного фонду України у Вінниці Олена Корчака. - Але договір укладається за умови, що підприємство не має боргів по єдиному соціальному внеску. І уже після виконання договору «розстрочки» підприємство має право на списання штрафів і пені, пов\'язаних з цією заборгованістю. При цьому, навіть пеня і штрафи по єдиному соціальному внеску списуються.

Така ініціатива Верховної Ради зумовлена тим, щоб погасити усю заборгованість по єдиному соціальному внеску, який складається з 4-ох видів платежів. На думку співголови Ради підприємців при Вінницькому міському голові Леоніда Марцинковського, цей закон надає можливість працювати тим підприємствам, які акумулювали певну заборгованість.

З дієвим статусом боргу на сьогоднішній день у Пенсійному фонді - 1263 платники, які мають право на розтермінування.

За додатковою інформацією про розтермінування боргу можна звертатись до Пенсійного фонду у Вінниці: за адресою Хмельницьке шосе, 7, (13 поверх) або за телефонами: 66-01-51, 66-50-48.

Довідка:

Найбільшими боржниками у Пенсійному фонді називають:

  • ДП “Експериментально-механічний завод” №45 (3,3 млн. грн — загальна сума);
  • Державне підприємство управління державного департаменту України з питань виконання покарань №86 (980,5 тис. грн.);
  • ПАТ ВЗ “Будмаш” (943 тис. грн);
  • ПП “Компанія Володимирський масив” (583,3 тис. грн.)


Переглядів: 7019
Поширень: 0