Підвищення виплат для вразливих категорій громадян, стовідсоткове забезпечення інвалідів протезами й візками, створення робочих місць є пріоритетними напрямками соціальних ініціатив, проголошених Президентом України Віктором Януковичем. Про це повідомив начальник головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олег Новіцький під час прес-конференції, яка відбулась 9 липня у приміщенні управлінні у справах преси та інформації ОДА.

На його думку, пільги повинні отримувати, у першу чергу, ті люди, які повністю залежать від підтримки держави, насамперед, це діти-інваліди, інваліди війни, пенсіонери, а допомога держави незахищеним верствам населення має носити адресний характер.

Олег Новіцький також зазначив, що цього року підвищено розмір щорічної разової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і становить вдвічі більше, ніж в минулому році, а саме інвалідам війни І групи – 2200 гривень, ІІ групи – 1920 гривень, ІІІ групи – 1720 гривень. Тобто, 79,5 тисяч ветеранів війни відповідно отримали одноразову допомогу до 9 травня, на яку з Державного бюджету було виділено 31,0 млн. гривень ( в 2011 році - 22,8 млн. грн.).

З 18 червня постановою Кабінету Міністрів України № 477 від 28.05.2012 року збільшено державну допомогу працездатним малозабезпеченим особам, які здійснюють догляд за психічно хворими, до розміру мінімальної заробітної плати (1102 грн.). До цього розмір виплат становив 10% від прожиткового мінімуму. В органах праці та соціального захисту населення області на обліку перебуває 310 малозабезпечених осіб, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу і одержують з обласного бюджету грошову допомогу на догляд. На цю виплату з урахуванням змін у 2012 році заплановано використати понад 8,0 млн. грн.

До вересня стовідсотково буде забезпечено протезами та колісними кріслами всіх інвалідів з вадами опорно-рухового апарату, запевнив Олег Новіцький. На сьогодні 2993 інвалідів та інших категорій осіб потребують забезпечення протезно-ортопедичними виробами та 1510 інвалідів колісними кріслами.

З поточного року передбачено виключення зі сфери державного замовлення забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, оскільки дана норма врегульована законодавством, як право на отримання технічних та інших засобів реабілітації, що дозволить інвалідам самостійно обирати виробника та комплектацію технічного засобу реабілітації, а також пришвидшиться процес забезпечення інвалідів цими засобами. Тепер люди мають право самі обирати потрібні візки, а не отримувати ті, які закуповували на тендерах. Новий закон сприятиме забезпеченню засобами реабілітації за індивідуальною заявкою, а держава буде надавати грошову допомогу на придбання цих засобів, перераховуючи кошти підприємствам, які виконали заявки інвалідів.

До речі, у Вінниці функціонує спеціалізоване підприємство, де на вибір можна отримати крісла-коляски. На базі нього створено центр обслуговування і ремонту технічних засобів пересування для інвалідів.

З метою визначення чіткого механізму забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів". Прийняття даної Постанови дозволить зняти соціальну напругу серед незахищених верств населення та поліпшить адресність надання окремим категоріям населення технічних та інших засобів реабілітації.

Олег Новіцький також підкреслив, що кілька днів тому був прийнятий закон щодо забезпечення чорнобильців, які мають групу інвалідності путівками на оздоровлення. За його словами, процедура отримання їх дещо спрощена шляхом введення ваучерної системи. Ваучери видаються раз на рік за призначенням лікаря. В залежності від захворювання, людина обирає відповідний санаторій. У разі перевищення середньо визначеної ціни на путівку у той чи інших лікувальний заклад людина доплачує необхідну суму, у разі нижчої – держава компенсує різницю вартості путівки. Середня ціна путівки поки що не визначена.
 



Переглядів: 4493
Поширень: 0