Людство крокує на повній швидкості в комфортне для всіх та справедливе майбуття. Україна намагається не відставати від вправних світових демократій, а тому запроваджує все нові й нові форми покращення якості життя усіх категорій населення: людей з інвалідністю, дітей-сиріт, ветеранів та інших. Є серед нас і такі люди, які без сторонньої допомоги потрапили б у складні обставини, вихід з яких був би надто обтяжливим для них. Це люди з інтелектуальною недостатністю. Хоча цей термін сам по собі не дуже приємний, та й не надто точний. Скоріше це люди з особливим інтелектом. Вони мають чудову уяву, неабиякі творчі здібності, логічне та стратегічне мислення. Серед таких людей є просто генії гри в шахи, але при цьому вони з важкістю можуть засвоювати шкільну програму. Саме тому їх прийнято називати людьми з відхиленням розумового розвитку. Втім навіть якщо і так, то розумові відхилення не заважають душі такої людини розвиватися цілком нормально, гармонійно. Вони відкриті до спілкування, до нових вражень, до співчуття та милосердя.

Будь-якій людині хочеться мати особисте життя, власні уподобання, реалізовувати свої мрії. Теоретично на це мають право усі. Проте люди з особливостями інтелектуального розвитку після закінчення спеціалізованих шкіл, практично залишаються наодинці зі своїм діагнозом – самі не сила впоратись, та й втомлені батьки здебільшого не знають, як розвивати свою дитину далі. Але ніщо так не допомагає розвиватися протягом усього життя, як повноцінне та щоденне спілкування з оточуючими людьми та повноцінне життя в громаді. Обмінюватися новою інформацією та враженнями, висловлювати власну думку та бути впевненим, що тебе вислухають і почують – ось чого бракує більшості людей з особливостями розумового розвитку.

Попри всі навішані ярлики, попри об’єктивні особливості діагнозів, організація «Паросток» вважає за необхідне не полишати на самоті випускників спеціалізованих шкіл та реабілітаційних центрів, надаючи їм послуги денного догляду, розвиваючи їхні інтелектуальні здібності та соціальні навички, організовуючи дозвілля. Завдяки підтримці Благодійного Фонду «Подільська громада» ГО «Паросток» нині реалізовує проектну програму «Освіта протягом життя». В рамках проекту щотижня для людей з розумовими відхиленнями проходять групи самоадвокації, на яких модератор роз’яснює сучасні норми правозахисту людей з інтелектуальною недостатністю. «На їхніх обличчях з’являється подив, коли ми роз’яснюємо принципи Конвенції про права інвалідів, а згодом вони щиро радіють, що є захист у складних ситуаціях. Відчуття власної безпеки дуже важливе для них та знімає надмірну тривожність, а відтак – поліпшує загальний стан, забарвлює світосприйняття в радісні кольори», – пояснює Ірина Саранча, голова Правління ГО «Паросток».

Також під час проекту було проведено тренінги стосовно партнерського спілкування та командної роботи, на яких люди з ментальними особливостями розкривали свої прагнення, мрії, а також страхи та комплекси. Спочатку багато хто висловлювався, що не відчуває себе потрібним ніде, проте після проведених занять мама одного з учасників групи зателефонувала й з вдячністю поділилася своєю радістю: «Мій син став веселішим, щасливішим. Він відчув себе впевненим, усвідомив, що у нього є своя команда, де його цінують – це його друзі та сім’я!» Одночасно з психолого-соціальною роботою, проводиться просвітницька діяльність. Відвідування музеїв, виховні заходи, участь у мистецьких акціях, ознайомлення з творами української сучасної культури та класики, майстер-класи з бісероплетіння та інше – додають відчуття власної етнічної приналежності.

Отже, на прикладі проекту, підтриманого БФ «Подільська громада», «Паросток» вкотре переконався в необхідності й доцільності освітніх програм для людей з розумовими відхиленнями. І можна з упевненістю сказати, що інтелектуальний рівень може бути різним – важливо щоб рівень нашої душевності, рівень щирої толерантності не занепадав.



Переглядів: 4759
Поширень: 0