Своє звернення облдержадміністрація мотивує тим, що встановлена гранична 10%-ва надбавка на лікарські засоби, які купують за державні кошти медичні заклади, змушує фармацевтів відмовлятися від виграних тендерів.

Постановою від 17 жовтня № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» Кабмін обмежив граничні торговельні надбавки не вище 15% на оптову та не вище 35% на роздрібну реалізацію медикаментів з Національного переліку та встановив межу у 10 відсотків від оптової ціни виробника на лікарські засоби, що придбаваються державними та комунальними закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Раніше ці повноваження мали обласні адміністрації. Так, згідно з розпорядженням голови Вінницької облдержадміністрації, ліки першочергового переліку реалізували через аптечну мережу з націнками не вище ніж 35 відсотків оптової ціни виробника.

Сьогодні ж фармацевти скаржаться на неприбутковість свого бізнесу та відмовляються працювати з бюджетними закладами. До кінця року система охорони здоров’я області медикаментами забезпечена. Втім, ситуація вимагає коректив на рівні центральної влади, переконані в облдержадміністрації. Втручання уряду може попередити можливі проблеми на фармацевтичному ринку, зокрема, й дефіцит ліків, вважає керівник області. Тому листи відповідного змісту будуть надіслані на ім’я Прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я.


Переглядів: 3152
Поширень: 0