У Вінниці догани за смерть породіллі дістали шестеро вінницьких лікарів. Як повідомляє кореспондент ТСН, їх відправили на переатестацію.

Нагадаємо, 38-річна жінка померла під час пологів від розриву однієї з головних кровоносних артерій. Родичі звинувачують акушерів. Медики захищаються: жінка мала складне генетичне захворювання і була попереджена про те, що вагітність для неї - небезпечна.

У Марини було рідкісне генетичне захворювання - синдром Елерса-Данлоса, при якому страждають усі сполучні тканини в організмі. З дитинства вона перебувала під наглядом у спеціалізованих медзакладах, але ставати на облік вагітною прийшла пізно - на 16-му тижні.

Вінницькі лікарі одразу запропонували перервати вагітність - жінка відмовилася. Відтак Марину попередили - відповідальність за наслідки бажання стати мамою лежатиме на ній, запевнила директор департаменту охорони здоров\'я Вінницької міськради Людмила Грабович.

Смерть при пологах - надзвичайна подія. Обласні чиновники нині винуватять місцевих лікарів - за те, що не відправили жінку народжувати у спеціалізований столичний заклад. Цей випадок ще розгляне експертна комісія Міністерства охорони здоров\'я.

Головний акушер-гінеколог України В\'ячеслав Камінський каже, що вини вінницьких лікарів він особисто не бачить. Синдром Елерса, найскладнішого, 4 ступеня, як у вінницької породіллі - пряме протипоказання для вагітності. Жінка, будучи при надії, щодня важила життям і могла взагалі не доходити до пологів. "Ми повинні все розказати про небезпеки, які існують, як потрібно. А прийняття рішення на совісті наших пацієнтів. Я кажу: демократизація відбулася. Якщо раніше ми категорично забороняли при певних станах вагітніти, то сьогодні ми цього не можемо робити і не робимо", - пояснив Камінський. Уміння і бажання спілкуватися з пацієнтами і пояснювати усе докладно - так само життєво необхідні, як і професійна підготовка. Днями на облік у Вінниці стала ще одна вагітна з синдромом Елерса.

Як ми повідомляли раніше, у пологовому будинку №2 померла 35-річна жінка.



Переглядів: 4339
Поширень: 0