В інтернеті можна легко та відносно дешево купити якісні кольорові копії паспортів, ідентифікаційних кодів, будь-яких довідок і навіть закордонних віз, йдеться в сюжеті ТСН.

Головний документ, що засвідчує особу людини - паспорт. За життя його доводиться залишати у десятках установ: на місці роботи та навчання, у візовому відділі посольств, у тур фірмі і навіть у маленькому пункті обміну валют. При цьому немає жодних гарантій, що там копії паспорту і залишиться.

На одному із сотень сайтів, що пропонують скани документів, на вибір – тисячі паспортів громадян сотні країн. Є навіть комплекти з водійських прав, довідок, ідентифікаційних кодів за кілька десятків доларів та з гарантією, що документи справжні.

Інтернет-експерт Олександр Ольшанский констатує - всілякі скани документів сьогодні існують в такій кількості місць, що утримати цю лавину від того, щоб вона потрапляла в мережу і продавалася, просто неможливо.

За чужими паспортами можна відкривати грошові рахунки, реєструвати інтернет-сайти, відвідувати платні порносайти, грати у кредит в онлайн-казино, та, зрештою, брати цілком реальні кредити у банках. "Самих по собі сканів недостатньо. Аале якщо увійти у змову зі співробітником банку, то потім дуже важко довести, був присутній при цьому фізичний паспорт або не був присутній ", - каже Ольшанський.

Водночас заступник керівника управління зв\'язків з громадськістю Іван Бабаєв запевняє, що випадки змови працівників банків і шахраїв рідкі. За його словами, за оборудки з копіями чужих документів нині карають рідко. Використання копії чужого паспорта шахраєві загрожує хіба що штрафом. Але люди, в яких вкрали приватну інформацію, до міліції не звертаються.

У службі захисту інформації розповідають - за півтора роки 10 тис. кримінальних справ про оборудки з персональними даними передано до суду. Але інтернет-махінацій у цій статистиці немає.



Переглядів: 3928
Поширень: 0