21 липня 2012р. у Вінницькій міській раді відбулася польсько-українська зустріч в рамках візиту з обміну досвідом на тему «Стан екологічної інфраструктури в Україні, з особливим акцентом на переробку відходів. Налагодження співпраці між польськими та українськими підприємствами».

Захід відкрив Віце-консул Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовський, наголосивши на важливості співпраці неурядових організацій, бізнесу та державних органів в сфері охорони навколишнього середовища та переробки відходів.

Заступник начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Ілля Дяконович та начальник департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Ігор Корольчук розповіли про блогоустрій Вінниці, ситему поводжень із сміттям, а також перспектву створення новго полігону. Українські і польські експерти та представники підприємств, що працюють в сфері переробки відходів, презентували свою діяльність.

Координатор проекту Кшиштоф Каліта зауважив: «Даний візит є другим етапом проекту «ЕКООПЕРАЦІЯ. Польсько-українське партнерство для переробки відходів у Вінницькій та Хмельницькій областях», що здійнснюється польським Товариством «Інтеграція Європа-Схід» за підтримки програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2012 р. Проект спрямований на збільшення переробки відходів в Україні шляхом підвищення рівня знань працівників підприємств та розвиток інвестиційних можливостей малих і середніх українських підприємств, що беруть участь у проекті».

Нагадаємо, що на початку липня у Вінниці вже відбувся семінар «Переробка відходів – ідея, законний статус в Польщі та Україні» для представників підприємств Вінниччини, що займаються переробкою відходів та у сфері зменшення забруднення навколишнього середовища. Тоді були окреслені основні положення польського та українського законодавства, що регулюють утилізацію та поводження із відходами. Наступна зустріч відбудеться у вересні в Кельце (Польща), де українські експерти та представники підприємств, що працюють в сфері переробки відходів, ознайомляться з польським досвідом.

Під час зустрічі Войцех Пура, програміст компанії "Websi", презентував тестову версію порталу EKOOPERACJA.EU, на якому найближчим часом буде розміщена інформація про польські та українські підприємства, які займаються утилізацією відходів, виробництвом із вторинної сировини та хочуть знайти собі партнерів у Польщі чи Україні.

В рамках візиту учасники також відвідали вінницькі підприємства, зокрема комунальне унітарне підприємство «ЕкоВін» та полігон твердих побутових відходів у Малій Стадниці, а також ознайомилися з виробництвом будівельних матеріалів із вторинної сировини на МПП «Руслана».

Регіональними партнерами в реалізації проекту виступають: Благодійний фонд «Подільська громада» та Вінницький регіональний центр інформації «Креатив».



Переглядів: 7061
Поширень: 0