Податкова служба перестає бути фіскальним органом. Сьогодні це сучасна сервісна служба, покликана не просто збирати податки, а допомагати людям їх сплачувати. Податкова міліція як силовий підрозділ податкової служби також піддається суттєвим реформам. Про основні акценти в їхній роботі – в розмові з начальником головного відділу податкової міліції – першим заступником начальника Вінницької ОДПІ, полковником податкової міліції Нелею Покорук.

- Нелю Миколаївно, податкова служба сьогодні переживає докорінне реформування. Які зміни в цьому ключі відбуваються в структурі податкової міліції?

- Завдання, поставлені нашій службі керівництвом податкової міліції України, а також керівництвом податкової міліції області принципово змінюють філософію нашої роботи.

Перше і головне, ми повністю відійшли від практики викриття дрібних злочинів та правопорушень. Крім того, ми практично не відпрацьовуємо малий та середній бізнес. Займаємося лише тими суб’єктами господарювання, хто умисно застосовує кримінальні схеми для виведення мільйонних сум коштів з-під оподаткування. У роботі по викриттю злочинів робимо ставку на оперативно-розшукову діяльність та аналітичну роботу.

- Останні роки податкова проводить лінію партнерських стосунків з платниками податків. Сьогодні це не контролюючий орган, а сервісна служба. Як міліція, фактично каральний орган в системі податкової служби, може бути партнером підприємця?

- З платниками податків ми дійсно є партнерами. Але специфіка роботи податкової міліції в тому, що ми не працюємо з сумлінними платниками податків. Податкова міліція як підрозділ державної податкової служби працює лише з НЕплатниками податків. І коли співробітники оперативного та слідчого підрозділів збирають неспростовні докази вини того чи іншого суб’єкта господарювання, тут наша позиція залишається принциповою: вчинений злочин має бути покараний. Причому навіть не тюремним ув’язненням, а повним відшкодуванням завданих злочинною діяльністю збитків плюс донараховані штрафні санкції.

- У світлі ініційованих реформ, які пріоритети в роботі податкової міліції Ви сьогодні можете відзначити?

- У поточному році ми зосередили роботу на семи напрямках роботи, окреслених начальником податкової міліції ДПС України Андрієм Володимировичем Головачем. Це

  • виявлення податкових злочинів, пов`язаних із використанням новітніх технологій;
  • контроль надходжень до місцевих бюджетів;
  • встановлення перепон незаконному виведенню валюти за кордон в офшор та країни з пільговим оподаткуванням через схеми неліквідних активів, акцій, послуг;
  • контроль витрат державного бюджету, в тому числі за отриманими субвенціями та тендерними процедурами;
  • виявлення схем незаконного формування та відшкодування ПДВ під час експортно-імпортних операцій;
  • боротьба з конвертаційними центрами та замовниками їхніх послуг;
  • посилення контролю на ринку підакцизних товарів та протидія їх незаконному обігу.

Виконання поставлених завдань вимагає нового підходу і нових знань.

За перше півріччя нам вдалося викрити 26 злочинів, з яких 24 – тяжкі та особливо тяжкі. Встановлено 14 фактів необґрунтованої заяви на відшкодування ПДВ на суму 1,2 млн. грн. Оперативними співробітниками виявлено і припинено діяльність 3 підпільних цехів по виробництву алкогольної продукції.

Головною ж метою нашої роботи є спрямування коштів до державного бюджету через виведення їх із тіньового обігу. За перше півріччя силами нашого підрозділу до бюджету спрямовано майже 28 млн. грн.

Ольга Шишківська, старший інспектор з ОД штабу УПМ ДПС у Вінницькій області



Переглядів: 7995
Поширень: 0