28 липня біля Вежі по вул. Козицького, в рамках Всесвітнього Дня боротьби з гепатитами за підтримки МФ «Відродження», міського гепатологічного центру, обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія», обласного центру по боротьбі з ВІЛ/СНІД та обласної станції переливання крові пройшла публічна акція, під час якої усі бажаючі мешканці та гості міста пройшли анонімне безкоштовне експрес-тестування на гепатити В та С, ВІЛ та сифіліс. Також мали можливість одержати інформації та рекомендації з профілактики захворювань, довідатися більше про діагностику та лікування небезпечних недугів.

Всесвітній день боротьби з гепатитом. Акція у сквері Козицького

- Акція розпочалася о 13.00 годині і тривала до восьмої вечора,- розповідає представник громадської організації «Злагода» Тетяна Бордюженко, -під час якої 104 особи пройшли експрес-тестування та було виявлено 3 чоловік із антитілами до гепатиту С та один з ВІЛ.

Метою заходу було привернути увагу громадськості до темпів поширення цих небезпечних хвороб, що пов’язано з тим, що більшість українців не володіє необхідною інформацією про гепатити.

- За наявними експертними оцінками ВООЗ, -зазначає керівник Вінницького гепатологічного центру Лариса Мороз,- в Україні на гепатит С інфіковано біля 3% громадян, що складає близько 1,2 млн. осіб. Проте, за результатами обстеження загального населення у віці 19-35 років рівень захворюваності склав близько 6 %, а під час вибіркового моніторингу груп ризику, інфікованість вірусом гепатиту С серед деяких груп населення значно перевищує середньосвітові показники і досягає 40-60%.

Гепатит С – це наступна епідемія, яка може стати більш серйозною проблемою ніж ВІЛ вже за декілька років. Важливо і те, що за даними досліджень, лікування на останніх стадіях захворювання коштує в десятки разів вище ніж лікування сучасними лікарськими засобами на ранніх стадіях.

Також понад 300 осіб підписали звернення до Прем’єр-Міністра України з вимогою затвердити Державну цільову соціальну програму, забезпечити виділення відповідного бюджетного фінансування діагностики та лікування, а також вжити заходів для зменшення ціни на лікарські засоби котрі потрібні хворим на гепатит С.



Переглядів: 5411
Поширень: 0