Умови програми, за якою мешканці Вінниці можуть отримати доступне житло, дедалі спрощуються.

Ще простіше

- Перший внесок зменшиться з 25% до 15%, якщо позичальник готовий надати додаткове заставне майно. Наприклад, транспортний засіб, квартиру, будинок, - каже заступник голови правління «Укргазбанку» Олена Дмитрієва.

Зміни торкнулись і виплати щомісячної суми позичальникам.

- Тепер позичальник платить 3%, а розпорядник держкоштів - 13%, - говорить Олена Дмитрієва. - Немає залежності позичальника від отримання грошей від молодіжного фонду, тому що раніше людина платила 16%, а держава їй компенсувала лише 13%. Це лякало багатьох людей через випадки можливих затримок виплати коштів молодіжним фондом.

Не надто великий перелік забудовників, з якими дозволялось співпрацювати за програмою, теж буде розширений.

- Ми акредитували 30 забудовників, але цього не достатньо, - вважає Олена Дмитрієва. - Ми готові працювати з неакредитованими забудовниками, якщо облдержадміністрація надасть лист про гарантії добудови будинку.

Великі сподівання

У Вінницькій області програма "Доступного житла" досі просувалась не надто активно.

- На першому етапі у нас склалась не проста ситуація, - погоджується заступник губернатора Вінницької області Роман Аксельрод. - Ми почули багато критики на свою адресу. Але програма пробуксовувала не тому, що ми не хотіли її виконувати, а тому, що бачили у ній деякі недоречності. Відтоді як наші пропозиції врахували, справа має зрушити з місця.

Нині в області в області визначено 12 будинків на 333 квартири, які пропонуються вінничанам в рамках програми.

- Є два готові будинки в Гнівані, один у Хмільнику, один у Липовці, - говорить Роман Аксельрод. - Будується будинок на вулиці Щорса у Вінниці. Та й у житловому масиві "Академічний" також пропонуємо велику кількість квартир.

За словами заступника губернатора, частина цього житла вже готова до заселення, ще шість будинків на 165 квартир будівельники здадуть в експлуатацію до кінця року.

"Укргазбанк" і "Ощадбанк", які працюють по програмі "Доступне житло", вже отримали пакети документів на отримання позики від 24 вінничан. Але обласна влада сподівається, що надалі позичальників буде набагато більше.

Перелік документів необхідних для постановки на облік:

  • заява про надання часткової компенсації процентів;
  • копія паспорта;
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • довідка про склад сім\'ї (форма 3);
  • копія свідоцтва про шлюб (за наявності), завірена нотаріально;
  • довідка про перебування на квартирному обліку;
  • копія свідоцтва про народження дитини (дітей), завірена нотаріально;
  • довідка про доходи за останні шість місяців;

Також потрібні десять файлів для документів, 500 аркушів паперу, десять конвертів з марками, папка з файлами.

Італійська переспектива

Україна вивчає іноземний досвід у будівництві недорогого, але комфортного житла.

Днями віце-прем\'єр України Борис Колесніков відвідав італійський завод Gruppo Edimo, який розробляє технології будівництва будинків економ-класу.

Говорячи про вартість економного житла, тамтешні виробники називають суму 800 євро за "квадрат". Але додають, що ціна залежатиме від розміру будинку, кількості будинків в серії, віддаленості місця забудови від цехів. Адже якщо серія велика, а "коробки" однотипні, то квадратний метр можна здешевити до 500-600 євро.

Італійську сторону такі умови співпраці влаштували б. Втім сьогодні вивчається досвід й інших країн у цій сфері - Німеччини, Фінляндії. Визначитися щодо того, які саме технології будуть використовуватися при будівництві доступного житла в Україні, уряд планує до вересня.
Борис Колесников вважає програму будівництва доступного житла цікавим напрямком для іноземних інвесторів.

- Якщо все буде добре, перший будинок орієнтовно здамо у вересні-жовтні майбутнього року, - пообіцяв Борис Колесніков. - Причому мова йде не про окремих будівлі, а про цілі квартали. За європейськими мірками людина витрачає на житло близько 33% своїх доходів, і ми хочемо, щоб покупці вкладалися в цю суму, включаючи і виплати по кредиту. Уряд докладе максимум зусиль для того, щоб зробити це житло дійсно доступним: наше завдання - вкластися у вартість до 6 тис. грн. за квадратний метр.

Зараз ведеться робота, спрямована на спрощення всіх процедур отримання дозволів на будівництво житла. Не виключено, що забудовникам будуть безкоштовно передавати землю і прокладати комунікації.

Довідка:

У Вінниці в рамках програми "Доступне житло" створено консультаційний центр "Єдине вікно", в якому можна отримати усі необхідні консультації від Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та представників "Ощадбанку! і "Укргазбанку".

"Єдине вікно" відкрите щодня з 15.00 до 16.30, крім святкових і вихідних днів. Приходьте за адресою - Хмельницьке шосе, 7, каб.112 ("Книжка", перший поверх, ліве крило).

Як ми повідомляли раніше, "Доступним житлом" на Вінниччині зайнявся особисто губернатор



Переглядів: 12466
Поширень: 0