Міська влада змушена зменшувати ціни на деякі об’єкти нерухомості, призначені для продажу з аукціону. Причина — небажання чи неспроможність підприємців купувати майно. У мерії кажуть — це відгомін фінансової кризи.

— По деяких об’єктах із липня ми вже давали по три рази оголошення, говорить Ігор Шутак, начальник управління комунального майна міської ради. — Навіть рішенням виконкому знизили ціну від стартової, яку погоджували.

Найближчі земельні торги у Вінниці відбудуться хіба що у першому кварталі наступного року. Винуватець “затримки” — кадрова чехарда в обласному управлінні екології, де також потрібно погоджувати документацію. Щоправда, нині там усе вже ніби владналося.

— Є цікавих шість земельних ділянок, — інформує Ігор Шутак. — Чотири ділянки по вул. Гонти, площа більше гектара в кожної. Ще дві земельні ділянки по вул. Продольній, які можливо використовувати як для комерційних потреб, так і для виробництва.

Одночасно Ігор Анатолійович зауважує, що відчувається менша зацікавленість підприємців щодо землі та майна. Та й в оренду готові брати не кожну земельну ділянку. На одному з аукціонів із набуття права оренди з п’яти земельних ділянок місцевих бізнесменів зацікавила тільки одна. На наступному — три з п’яти. І лише за одну ділянка (по Юності) підприємці справді торгувалися — зупинились на 33 кроці, і зі стартових 25 тис. грн. ціна збільшилась до 527 тис. грн. Усі інші ділянки отримували власника одразу після першого кроку, стартова ж ціна збільшувалась лише на 10%.

— Думаю, що підприємці не зацікавлені, — розмірковує Ігор Анатолійович.— Одна з причин — неможливість взяти кредити для розвитку підприємництва... Можливо, є сенс зачекати, поки криза вщухне. З іншого боку, бюджет розвитку потрібно наповнювати. Судячи з деяких заяв, такий стан у країні буде відчуватися ще мінімум рік-півтора. А нам за цей період потрібно проводити капітальні ремонти шкіл, садочків, доріг... Видатки на ці цілі спрямовуються з бюджету розвитку, який наповнюється коштами від продажу майна і землі...

Чи не розчарують чиновників надходження? Про це, каже Ігор Шутак, можна буде говорити у середині грудня — після проведення аукціону на право оренди землі над Вишеньським озером. Стартова ціна найбільшої і найпривабливішої цьогоріч землі площею 13 гектарів під котеджну забудову складає 6,5 млн. грн. Скільки реально надійде до бюджету? Вочевидь, мінімальні кроки чиновників не лякають. Головне, щоб підприємець був здатний сплатити гроші у стислі строки. Так, через складну фінансово-економічну ситуацію строк проплати зменшено з 30 днів до п’яти.
Раніше через відсутність попиту не відбувся аукціон із продажу готелю “Південний Буг”. Як наслідок — бюджет недоотримав щонайменше 18 млн. грн.


Переглядів: 2796
Поширень: 0