Про це розповіла начальник обласного управління охорони здоров\'я та курортів Вінницької облдержадміністрації Лідія Діденко.

- Досить суттєве зрушення в розвитку екстренної медичної допомоги Вінниці - те, що ми поновили санітарну авіацію, - говорить Лідія Діденко. - Наша ініціатива знайшла підтримку влади і ми вже маємо літак АН-2, який в разі потреби може використовуватись для госпіталізації та оперативного консультування на найвищому рівні. З його допомогою протягом останнього місяця вже надали допомогу чотирьом пацієнтам. А нещодавно нам подарували ще й вертоліт МІ-8. Найближчим часом плануємо його перший, пробний виліт, щоб відпрацювати всі можливі нюанси.

Використовувати санавіацію вінницькі медики планують для надання медичної допомоги в населених пунктах, які розташовані за 100 кілометрів від Вінниці. На менші відстані задіяти вертоліт, на переконання фахівців Центру медицини катастроф, недоцільно. В такому випадку простіше дістатися машиною. Фахівці вважають, що завдяки санавіації можна буде економити до двох годин.

- Вертоліт здатен максимально близько приземлитись біля лікувального закладу і летіти саме в те місце, де є потреба, - каже Лідія Діденко. - Для того ж може приземлитись на дорозі, підняти хворого з води, ущелини тощо.

Вінницькі влада вивчає питання щодо будівництва вертолітного майданчика в місті. Можливо, він з\'явиться в центральному парку ім.Горького. В облдержадміністрації вважають, що саме цей район буде найбільш зручним для розташування вертолітного майданчика.

- Але цей варіант ще потребує технічного погодження, - говорить Лідія Діденко. - Місцем для майбутнього майданчика для гвинтокрила може стати й парк "Дружби народів", і аеропорт у Гавришівці.



Переглядів: 2829
Поширень: 0