- Ми оцінювали прогнози Володимира Лиса та багатьох інших - у нас багато в Україні таких метеорологів і у Вінниці, і в Дніпропетровську, і в Чернігові, і на Волині, - каже керівник українського гідрометцентру Микола Кульбіда. - Ми не побачили якихось результатів, які б засвідчили, що їх прогнозування варте уваги.

Таким чином Микола Кульбіда стверджує, що довіряти народним прикметам при прогнозуванні погоди абсолютно немає сенсу.

- Народні прикмети не мають під собою наукової бази, не мають методик, тобто не відомі закономірності, за якими вони складалися, - стверджує Микола Кульбіда. - І ще один аспект: за умови стрімких кліматичних змін народні прикмети, навіть якщо вони колись виконувалися, зараз не спрацьовують. Адже давні закономірності втрачені і, напевно, назавжди

Пояснив головний метеоролог країни і особливості змін клімату, яке вінничани спостерігають останнім часом.

- Клімат - взагалі категорія непостійна. Звичайно, він змінюється, - говорить Никлай Кульбіда. - Так було і тисячу, і сто років тому, але швидкість його змін різна. З початку 80-х років минулого сторіччя кліматичні зміни помітно активізувалися. Їх характерною особливістю є зростання глобальної температури на всій земній кулі - мова йде про середній річній температурі повітря.

За словами метеоролога, тільки за останніх двадцять п\'ять років середня температура в Україні зросла приблизно на 1,5 градуси. Це говорить про дуже швидкі процеси кліматичних змін. Найбільше виражені вони взимку, особливо в січні та лютому, середня температура яких зросла на 2,3-2,5 градуси. Менш виражені - влітку, коли в липні та серпні температурний ріст становить 1,5-1,8 градуса.

- Це дуже багато. У перехідні сезони зміни не настільки явні. Однак істотно скорочується тривалість весняного періоду. Літо настає швидко. Це загальний характер наших кліматичних змін, - сказав Микола Кульбіда. - Що стосується нинішнього особливо спекотного літа, то по 23 серпня передбачається поліпшення погоди, поступово підвищуватиметься температура повітря, припиняться опади. Але до попередніх великих показників температура підвищуватися не буде. Хіба що на півдні вона буде досягати 30 градусів.

Дав свій прогноз Микола Кульбіда і з приводу майбутньої зими.

- Про люту зиму цього року не йдеться, - сказав український метеоролог. - Нетривалі періоди досить сильного похолодання, - це теж одна з характеристик кліматичних змін: збільшується різниця між найбільш низькими температурами взимку і найвищими влітку. Тож ми повинні бути готові до того, що такий характер зимового періоду буде спостерігатися і надалі: збережеться тенденція загального зростання температури, але абсолютно не виключені короткочасні періоди похолодання.



Переглядів: 3390
Поширень: 0