Рівно рік тому Марія Левченко воювала за приміщення планетарію, на яке вже давненько накинули оком як на зручне місце під кафе. За це підприємець обіцяв облагородити не тільки прилеглу територію, а побудувати нормальний туалет. Тоді, пригадує Марія Федорівна, один із заступників мера відкритим текстом так і сказав їй: “Ви повинні поміняти планетарій на туалет”. Допомогла відстояти інтереси планетарію колишній начальник управління культури міськради, а нині заступник начальника цього ж управління Марія Скрипник. Минулої ж п’ятниці на сесії міськради депутати дали дозвіл на оренду частини будівлі планетарію для розміщення кафе. Воно займе 163,7 кв.м, на 67 кв.м. — зроблять склад. Для самого ж планетарію залишається близько 30 квадратних метрів: зіркова зала, лекторська кімнатка і каса. Щоправда, орендаря обтяжили благоустроєм прилеглої території. В рішенні сесії також зазначено, що приватизувати це приміщення не можна.

Кафе і планетарій вже були сусідами. Спогади не з найкращих. За словами Марії Федорівни, вчителям доводилось виходили під час лекції і заспокоювати публіку за стінкою.
— Стіна ж тоненька, бутафорська, — каже директор планетарію. — Там курять, чутно усі нецензурні вислови...

Орендарю відійшли і підвальні приміщення — колишнє бомбосховище, про яке свого часу знав мало хто. За словами Марії Левченко, там багато кімнат, а стіни — майже метрові. Загалом, 230,80 кв.м. Згідно з експертною оцінкою, уся площа наземних та підземних приміщень планетарію в Центральному парку культури та відпочинку варті 647 тис. 676 грн.

Депутат міськради Олександр Парвадов каже, що за це рішення не голосував.
Депутат Василь Касьян пояснює, що погодився з таким рішенням через те, що достатніх коштів для утримання планетарію нині не виділяють.
— Профільна комісія нам пояснила, що орендар зробить благоустрій і ремонт тієї частини планетарію, яка залишилась, — зазначає він. — А за рахунок оренди можна буде отримати додаткові кошти на утримання планетарію. Якщо ж є проблеми, в них тонути не потрібно. Думаю, що міська влада не відмовить в наведенні порядку. Якщо ж це рішення шкодитиме планетарію, міська рада може його і переглянути.


Переглядів: 3121
Поширень: 0