Несподівано завершилась спроба встановити домофон у під\'їзді будинку по вулиці Литвиненка. На зібранні, яке організували противники такого сервісу, пристрасті кипіли так, що люди ледь не побилися.

Це чиїсь забаганки!

- Домофон у нашому будинку почали встановлювати за дещо дивних обставин, - розповідає вінничанка Тамара Чорногуз. - Місяць тому представник компанії "Строй Майстер Домофони" обійшов квартири, зустрівся з тими, кого застав дома, роздав рекламні листівки і в результаті з\'явився перелік тих, хто погодився на таку послугу.

За словами Тамари Чорногуз, на встановлення домофону спочатку погодились мешканці 26 квартир із 41, які є у під\'їзді. Вона пристала до числа тих, кому така послуга здалась зайвою, адже у під\'їзді вже були двері з кодовим замком.

- Але нас вирішили взяти хитрістю, - каже вінничанка. - Через тиждень до мене завітала дочка ініціатора ідеї та попросила здати гроші. Я відмовила, пояснивши, що розмова з представником компанії ще не є згодою на запропоновану послугу. Не отримала вона згоду й у інших мешканців, які раніше сказали "ні" домофону.

І все ж днями жінка побачила, що двері в її під\'їзді демонтують працівники "Строй Майстер Домофони".

- Люди повертались із роботи та всі говорили, що не давали на це згоди. Нам пообіцяли видати ключі - по одному на квартиру. А за кожен наступний, мовляв, платіть по 15 грн. Звісно, це не великі гроші. Але хіба можна допустити, щоб людей змушували примусово сплачувати за чиїсь забаганки?! - обурюється Тамара Чорногуз.

Аби від того була користь

Прокоментувати ситуацію погодилась комерційний директор "Строй Майстер Домофони" Наталія Юшко.

За її словами, на Свердловському масиві компанія тричі стикалась із схожими проблемами, це - одна з них.

- Ми ніколи не починаємо роботу поки не проведемо поквартирне опитування мешканців, - каже Наталія Юшко. - Цього разу воно показало, що більшість мешканців згодні з встановленням домофону. Мешканці самі визначили людину, яка збиратиме кошти. І тільки після цього ми розпочали безпосередню модернізацію дверей у під\'їзді.

Дізнавшись, що ситуація дійшла до конфлікту керівництво "Строй Майстер Домофони" все ж провело загальні збори.

- На жаль, це аж ніяк не допомогло знайти порозуміння, - каже керівник компанії. - Люди просто кричали одне на одного і навіть ледь не побились. Тим не менш, наша компанія взяла на себе зобов\'язання врахувати, що для окремої категорії населення і 185 грн. за установку - великі гроші. Тому з такими мешканцями працюватимемо індивідуально. Наша компанія пропонує щонайменше 20% знижки для пенсінерів та тримісячні розстрочки для сплати. Цього разу навіть безктоштовно забезпечимо усіх "відмовників" ключами, аби воно тільки на користь було.

До речі, про користь для мешканців говорить і вінничанка, яка не захотіла оплачувати встановлення домофону.

- Не подумайте, що мені аби посперечатись, - каже Тамара Чорногуз. - Але домофон для нашого будинку - не нагальна потреба. У підвалі труби протікають, от яку проблему варто було б першою вирішувати.

До домофону, як до Європи

За оцінками експертів, у Вінниці встановленням домофонів нині займається понад десять компаній і приватних підприємців. Послуги, які вони надають серйозно різняться і за якістю, і за ціною. Компаній, з якими варто укладати угоди, не більше п\'яти. Щодо інших завжди залишається ризик неякісного сервісу.

Найчастіше вінничани страждають у трьох випадках. По-перше, якщо гроші збирає не представник мешканців, а представник виконавця робіт, є ризик, що він із тими грошима зникне і шукай вітра в полі. По-друге, якщо домофонне обладнання дешеве й неякісне, взимку воно може дати збій, "примерзає" і в під\'їзд тоді не потрапити. По-третє, якщо компанія ліквідовується, мешканці залишаються один на один із своїми проблемами, полагодити їх домофон, або замінити ключі у разі потреби буде просто нікому.

Великих грошей на встановленні домофонного обладнання у Вінниці не заробляють. А ті компанії, які працюють, часто просто дотаційні та очікують кращої перспективи у майбутньому. Очікування ці небезпідставні, адже в усіх європейських країнах домофон - неодмінний атрибут будь-якого під\'їзду.

- Але там і люди інші, - сумно каже директор "Строй Майстер Домофони" Наталія Юшко. - Вони надзвичайно цінують комфорт і спокій у своїх будинках. Сподіваюсь, і ми до того доживемо...



Переглядів: 9369
Поширень: 0